Managerul Spitalului Caracal, doctorul Liviu Radu, suspendat din funcție, după ce a fost plasat sub control judiciar. „Nu am nicio vină”

Managerul Spitalului municipal Caracal, doctorul Liviu Radu, a fost suspendat din funcție, după ce a fost plasat sub control judiciar de către procurorii DNA Craiova, într-un dosar privind stimulentul de risc COVID, acordat în perioada pandemiei. În acest dosar, mai sunt implicați fostul director economic al unității medicale din Caracal, Marian Mitran, și directorul medical, doctorița Mihaela Ionescu.

Medicul Liviu Radu a confirmat că a fost suspendat din funcția de manager al Spitalului Caracal, dar susține că nu are nicio vină.

„M-au suspendat două luni din funcția de manager, confirm că sunt sub control judiciar, am contestat măsura. Am fost la audieri de câteva ori la DNA Craiova…tabelele au fost date cu semnătura mea, dar ele au fost întocmite la Contabilitate. Acum medicul Dragoș Năstase ocupă funcția de director medical, manager nu au pus. Nu am nicio vină, nici eu, nici directoarea medicală, eu eram manager de o lună de zile. Dacă vine un tabel cu 300 și ceva de persoane pentru stimulent, stai să te uiți pe tabel, că una este de două ori, de trei ori… Am semnat tabelul, dar cine se uită pe tabel”, a spus medicul Liviu Radu.

Doctorul Liviu Radu a fost primarul municipiului Caracal, în perioada 2016-2020.

În iunie 2021, medicul infecționist Liviu Radu a revenit în fruntea Spitalului municipal Caracal, promovând concursul pentru postul de manager, semnând atunci un contract de management pe o perioadă de trei ani.

Cum a pornit scandalul

Scandalul a pornit după ce pe 8 aprilie 2021, pe o pagină de socializare, au apărut listele cu beneficiarii stimulentului de risc de la Spitalul Caracal, mai multe persoane acuzând că banii nu au ajuns la cadrele medicale care ar fi avut drept să-i primească și au lucrat efectiv cu pacienții confirmați cu virusul SARS-COV2.

CAS Olt a plătit Spitalului Municipal Caracal, pe parcursul anului 2020, următoarele sume pentru personalul medical ce a îngrijit pacienții infectați cu COVID: 50.000 lei în mai, 410.000 lei în iunie, 1.447.500 lei în decembrie. În total, la angajații care au avut în grijă pacienții COVID, potrivit listelor întocmite, inițial, de conducerea spitalului, ar fi trebuit să ajungă 1.907.500 lei. Surprinzător, în februarie 2021, conducerea Spitalului Caracal a returnat CAS Olt suma de 152.000 de lei.

Potrivit unui comunicat CAS Olt din mai 2021, lista personalului din cadrul categoriilor care beneficiază de stimulent de risc „se stabileşte prin decizia conducătorului unităţii angajatoare, pentru activitatea desfăşurată în cadrul unităţii, inclusiv pentru activitatea desfăşurată în condiţiile legii într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă. Conducătorul unităţii angajatoare este responsabil pentru completarea listei cuprinzând personalul beneficiar al stimulentului de risc”.

În baza prevederilor art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, personalul medical, medico-sanitar și auxiliar care are calitatea de salariat, care a activat în timpul stării de urgență și care a avut în evidență sau sub tratament pacienți suspecți sau confirmați cu COVID-19, ori a fost confirmat cu COVID-19 în urma activității desfășurate beneficiază de un stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună, pe perioada stării de urgenţă, din fondul de salarii al unităţii angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Detalii despre acest dosar : https://www.stirideolt.ro/2021/05/11/dna-a-intrat-pe-fir-in-scandalul-stimulentului-covid-de-la-spitalul-caracal-managerul-liviu-radu-sper-ca-dna-sa-faca-lumina/

foto, arhivă: Spital Caracal