Focar de pestă porcină, într-o gospodărie din Coteana. 10 porci vor fi uciși. Proprietarul a fost amendat

Prefectul județului Olt, Florin Constantin Homorean, a convocat astăzi, 20 iunie, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, după ce 10 porci dintr-o gospodărie din comuna Coteana, județul Olt, au fost confirmați cu pestă porcină. Autoritățile spun că nu știu de la ce a izbucnit acest focar, ancheta epidemiologică fiind în derulare.

 Suinele vor fi ucise, pentru a se evita riscul de răspândire a virusului. Anterior, un alt porc, cel care a manifestat simptome specifice pestei și de la care au fost prelevate probe de sânge și de organe, a murit.

„Astfel, în focarul identificat, s-a realizat inventarul de suine existent și se va proceda la uciderea acestora, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului. De asemenea, circulația persoanelor în/din exploatație este restricționată doar la membri familiei cu respectarea condițiilor de biosecuritate.

În ceea ce privește zonele de restricții, acestea au fost delimitate în jurul focarului prin zone de protecție și zone de supraveghere”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Olt.

Pentru aceste zone au fost instituite măsuri pe raza întregii localități, într-o exploatație comercială de suine aflată în vecinătate și la nivelul U.A.T.-urilor aflate în vecinătate, măsurile principale fiind:

-. Examinarea clinică a porcilor din toate exploatațiile;

-. Izolarea porcinelor de celelalte specii de animale;

-Interzicerea transportului de animale fără acordul D.S.V.S.A.

De asemenea, pentru fondurile de vânătoare aflate în zona de restricție, au fost dispuse măsuri specifice, respectiv, interzicerea repopulării cu vânat.

Efectivele de suine afectate de pesta porcină africană din această exploatație  nu erau crotaliate și înregistrate în baza națională de date (BND), iar proprietarul nu va primi despăgubiri.

Totodată, proprietarul a fost sancționat contravențional de către lucrătorii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Olt, conform H.G. 984/2005, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor

„Încurajăm cetăţenii din judeţ să înregistreze porcii din exploataţiile pe care le deţin în baza națională de date pentru a putea beneficia de despăgubiri în cazul apariției bolii.

         Totodată, pentru prevenirea răspândirii acestei boli, considerăm că este foarte  important ca suspiciunea de boală să fie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt sau autorităților administrației publice locale”, a spus prefectul de Olt, Florin Homorean.

Acesta este cel de-al treilea focar de pestă porcină africană înregistrat la nivelul județului Olt, în anul 2023. Anterior au mai fost focare de pestă porcină la Seaca și tot la Coteana, fiind neutralizați șapte porci. De asemenea, în aceeași perioadă, au fost înregistrate alte 3 focare de pestă porcină africană la nivelul fondurilor de vânătoare, fiind neutralizați cinci porci mistreți.

foto:arhivă