Primar dintr-o comună din Olt: „Se câștigă bine din agricultură. Sunt oameni care câștigă un miliard, două, până la cinci miliarde de lei, pe sezon”

„Bursa Locurilor de Muncă” din cadrul proiectului „Soluții Integrate de Ocupare pentru tinerii NEETs din Regiunea Sud-Vest Oltenia” a avut loc marți, 20 iunie, la Hotel Bulevard Prestige, din Slatina, județul Olt, participând tineri în căutarea unui loc de muncă, reprezentanții unor firme de pe platforma industrială a Slatinei, Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, dar și specialiști din cadrul AJOFM Olt. Totodată, la eveniment a fost prezent și primarul comunei Vădăstrița (județul Olt), Marin Ciupitu, acesta precizând că oamenii din comuna sa reușesc să câștige și cinci miliarde de lei vechi, pe sezon, din agricultură, cei mai mulți având suprafețe mari cu solarii de legume.

Tinerii din comuna Vădăstrița au făcut cursuri de legumicultură, pentru că își doresc să lucreze în agricultură, un domeniu ce se confruntă cu lipsa forței de muncă.

Primarul de la Vădăstrița, Marin Ciupitu, a spus că mulți gospodari din comuna sa au accesat diferite măsuri de sprijin, banii dezvoltând comunitatea sub toate aspectele ei.

„Avem foarte mare nevoie să atragem fonduri europene, pentru crearea de noi locuri de muncă, pentru dezvoltarea comunității, suntem încântați de colaborarea cu domnul Păunel, ne-a ajutat, avem trei grupe care s-au format de la noi, suntem foarte încântați. Astfel de proiecte îi ajută și pe tineri, dar și comunitatea să se dezvolte. Tinerii din comună au vizat cursurile de legumicultură, la noi fiind un bazin preponderent agricol, având vreo 300 de accesări în Programul Tomata, 140, la Usturoi. Se accesează mulți bani guvernamentali, care intră în comunitate, pentru dezvoltarea noastră ca și entitate. Se câștigă bine din agricultură, cei care muncesc, chiar câștigă, sunt oamenii care câștigă un miliard, două, până la cinci miliarde de lei vechi, pe sezon. În funcție de suprafață, de investiții. Eu cred că la noi, în zonă, agricultura are viitor, pentru că tinerii sunt preocupați să facă agricultură”, a spus primarul de la Vădăstrița.

Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt și expert recrutare și comunicare în cadrul acestui proiect, a precizat că tinerii care au fost consiliați, care au participat la cursuri, trebuie acum să-și găsească un loc în piața muncii.

„Soluții integrate pentru tinerii NEETs, am ajuns la faza de a organiza prima bursă a locurilor de muncă din cadrul proiectului, după ce am făcut informare, consiliere, mediere, chiar și cursuri, un aspect important este faptul că acești tineri trebuie să-și găsească și un loc pe piața muncii. De aceea, am apelat la câțiva angajatori, reprezentantivi pentru județul Olt, avem atât din industrie, agricultură, cât și styling, avem reprezentanți de la AJOFM, sunt mulți tineri în sală. Sperăm ca pentru ei să fie un nou început. Oferta va fi variată, va fi un eveniment pe măsura organizării, să sperăm ca măcar jumătate dintre tineri să-și găsească un loc de muncă într-un domeniu. Este nevoie de forță de muncă în România, în toate domeniile”, a spus Ion Păunel.

La această bursă a locurilor de muncă, reprezentanții Pirelli Slatina și ARTROM Slatina le-au spus tinerilor că permanent sunt în căutarea unor angajați și că îi așteaptă să aplice pentru un loc în companiile lor.

„În 2006, am produs prima anvelopă, iar astăzi suntem una dintre cele mai mari fabrici din grupul Pirelli. Pirelli angajează tot timpul, sigur aveți prieteni, rude care lucrează la noi, avem 4.500 de angajați acum, iar fabrica încă se dezvoltă. Avem nevoie de oameni, chiar și de pe băncile școlii, îi pregătim în fabrică. Avem la poartă chiar o căsuță dedicată depunerii CV-urilor, pot fi luate detalii de la AJOFM Olt, avem și conturi pe toate platformele de angajare, avem nevoie de operatori producție, tehnicieni mentenanță”, au declarat reprezentant Pirelli.

Proiectul se derulează în perioada 1 Iulie 2022 – 31 Decembrie 2023 și are ca obiectiv îmbunătățirea situației a 371 tineri NEETs, cu vârsta cuprinsă între 16-29 de ani, din regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, cu accent asupra celor provenind din mediul rural și aparținând minorității romă – având calitatea de șomeri înregistrați la AJOFM Olt și facilitarea tranziției acestora către piața muncii.
Un accent deosebit este pus pe tinerii încadrați în nivelurile de ocupabilitate, C și D, respectiv, „greu ocupabil” și „foarte greu ocupabil”, dar și din nivelul A.

Prin implementarea proiectului se va asigura integrarea durabila pe piața muncii a tinerilor cărora le lipsește o calificare și care nu au un loc de munca, inclusiv a tinerilor cu risc de excluziune socială și provenind din comunități marginalizate.

Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt