Procurorii olteni continuă greva

Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a anunțat marți, 27 iunie, ca va continua protestul pe perioadă nedeterminată, pentru că Executivul nu a renunțat la ideea modificărilor condițiilor de pensionare.

Astfel, procurorii se vor ocupa doar de dosarele urgente.

„În data de 27 iunie, la sediul Parchetului de pe lângă Tribubalul Olt, s-a reîntâlnit Adunarea generală a procurorilor, având pe ordinea de zi reanalizarea situației care a generat protestul, respectiv preconizatele modificări ale Statatului Magistratului, sub aspectul condițiilor de pensionare. (…) MOTIVELE care au stat la baza respectivei hotărâri subzistă și s-a hotărât menținerea, pe perioada nedeterminată, a formei de proteste adoptată prin Hotărâre Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt”, se arată într-un comunicat de presă semnat de prim-procurorul adjunct Anca Anuța.

Reamintim că activitatea a fost suspendată începând de miercuri, 21 iunie, procurorii ocupându-se doar de dosarele urgente sau cele pentru care se împlinește termenul de prescripție, în următoarea jumătate de an.

Protestul magistraților vine în contextul în care coaliția PSD-PNL și-a propus să modifice modul de acordare a pensiilor speciale. Astfel, se încearcă creșterea treptată a vârstei de pensionare pentru magistrați, totodată fiind schimbat modul de calcul al pensiei, prin luarea în calcul a veniturilor pe o perioadă mai lungă de timp și nu doar cele din ultimul an de activitate.