ALRO inaugurează o investiție de 11 milioane USD în instalația de reciclare ecologică

ALRO Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a inaugurat o investiție de 11 milioane USD în tehnologie și protecția mediului la unitatea sa de Eco-Reciclare din Slatina.

Compania a instalat două cuptoare cu dublă cameră, un cuptor de menținere și instalația aferentă de captare și tratare a gazelor arse.

„Deși mediul de afaceri foarte provocator ne-a forțat să ne adaptăm planurile de dezvoltare pentru a ne menține poziția pe piața internațională, o direcție strategică a rămas neschimbată, și anume angajamentul nostru de a crește eficiența și de a reduce consumurile totale, iar investiția în Instalația de Reciclare Ecologică sprijină aceste planuri. Suntem hotărâți să ne continuăm eforturile pentru a diversifica portofoliul de produse, a crește eficiența și a reduce amprenta asupra mediului”, a declarat Marian NĂSTASE, președintele Consiliului de Administrație al ALRO. 

În 2013, ALRO a pus în funcțiune Instalația de Reciclare Ecologică (etapa I), constând dintr-un cuptor cu dublă cameră, un cuptor cu inducție, un cuptor de menținere și stația de captare și tratare a gazelor aferentă, având ca scop furnizarea unei părți din aluminiul lichid din surse alternative, înlocuind parțial aluminiul produs prin electroliză. Consumul specific de energie electrică al procesului de reciclare a deșeurilor din aluminiu este cu 95% mai mic decât cel înregistrat pentru producția de aluminiu electrolitic, ceea ce are un impact pozitiv asupra costurilor totale de producție. De asemenea, aluminiul poate fi reciclat la infinit fără a-și pierde proprietățile, ceea ce îl face un metal ideal pentru economia circulară și cu emisii reduse de carbon.

Urmând această strategie, la sfârșitul anului 2023 capacitatea de reciclare a Companiei urmează să fie mărită cu circa 60.000 tpa, în urma instalării a două cuptoare cu dublă cameră, un cuptor de menținere și instalația aferentă de captare și tratare a gazelor arse (etapa II). Proiectul reprezintă prima etapă de dezvoltare a Instalației de Reciclare Ecologică și va susține decizia strategică a ALRO de a reduce dependența de alimentarea cu energie electrică și de a crește producția cu valoare adăugată.

Ca urmare a acestor investiții, ALRO face un pas important într-o lume cu emisii scăzute, deoarece compania a crescut constant capacitatea de reciclare a deșeurilor de aluminiu, iar în curând va ajunge la 100.000 tone pe an deșeuri solide din aluminiu reciclate.