ALRO Slatina a celebrat joi, 29 iunie, 58 de ani de la turnarea primei șarje de aluminiu, fiind organizată „Ziua porților deschise”, slătinenii având posibilitatea să viziteze cele două puncte de lucru ale uzinei. Totodată, a fost inaugurată o instalație de reciclare ecologică prin care este redusă amprenta asupra mediului, investiția ridicându-se la 11 milioane de dolari. Practic, compania devine tot mai verde, după ce a instalat două cuptoare cu dublă cameră, un cuptor de menținere și instalația aferentă de captare și tratare a gazelor arse. La evenimentul festiv, a fost prezentă conducerea Alro, dar și președintele CJ Olt, Marius Oprescu, prefectul de Olt, Florin Homorean, cei doi viceprimari ai municipiului Slatinei, Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet, dar și parlamentari olteni.
Directorul general al Alro, inginerul Gheorghe Dobra, a vorbit despre planurile conducerii de a transforma uzina într-o unitate verde, noua investiție asigurând reciclarea a 100.000 de tone de deșeuri. Astfel, cantitatea de gaz metan este mai mică decât cea rezultată în urma tehnologiei clasice. Totodată, pe lângă preocuparea pentru mediu și comunitatea locală, Alro reușește să facă produse cu specificații tehnice complexe, inclusiv pentru industria aeronautică
„Astăzi, noi am inaugurat o investiție de circa 11 milioane de dolari, cu ajutorul căreia vom ajunge la o reciclare ecologică la capacitatea de 100.000 de tone, vom recicla 100.000 de tone de deșeuri care vor fi transformate în metal lichid și, împreună cu metalul de la electroliză, electrolitic și alte deșeuri care vor fi reciclate în turnătoria mare, ne vom putea asigura întregul necesar de metal, la aproximativ același volum de producție pe care l-am avut înainte de criză. Avantajul acestei unități constă că avem un consum de energie de doar cinci la sută din energia electrică care se utiliza în electroliză, utilizăm cele mai moderne tehnologii pentru topirea aluminiului, este o tehnologie nouă, practic, folosim oxigen lichefiat care este transformat în oxigen gazos, iar gazul metan arde numai cu oxigen, nu cu aer, aducând un aport caloric foarte bun, o viteză de topire foarte mare, dar și emisii foarte reduse. Cantitatea de gaz metan este mai mică decât cea din tehnologia clasică. Noi avem un avantaj, și eu îl consider aproape unic în lume, în aceeași curte avem electroliză, unde obținem metal electrolitic de cea mai mare puritate, avem unde să reciclăm deșeuri pe toată gama de aliaje, turnătoria, extruziunea și laminoarele. Prin aceste avantaje pe care le avem, putem să facem orice combinație posibilă și să obținem specificațiile tehnice care sunt cerute de clienții noștri, inclusiv pentru industrii sofisticate, cum ar fi industria aeronautică”, a spus Dobra.
Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al ALRO, a precizat că uzina va fi aici pentru următoarele două secole, pentru că pune accent pe o politică durabilă.
„Echipele sunt importante astăzi. Nimic nu poți să faci singur. Poți să sapi o groapă singur, dar ce se întâmplă la Alro, în Slatina, ceea ce se întâmplă în județul Olt și ceea și ar trebui să se întâmplă la nivelul țării, noi nu facem politică, dar, fundamental, se face cu echipă, se face cu oameni, cu foarte multă comunicare între oameni. Se vorbește de o perioadă de cinci-șase ani,10 ani, de sustenabilitate, mie nu îmi place acest cuvânt, ci cuvântul de durabilitate. Ce înseamnă să fie sustenabil, nu înseamnă nimic. Adică, poți să dai niște bani pentru o cantină a săracilor sau pentru un eveniment și gata, în schimb, să ai o politică durabilă, care să fie în favoarea comunității pe termen lung, să ai o politică durabilă în ceea ce înseamnă transformarea operațiunilor economice în operațiuni cu poluare scăzută, să ai o politică durabilă în ceea ce înseamnă guvernanța, adică să aderi la niște principii pe termen lung, aici vorbim de durabilitate, din păcate, acesta este punctul nostru de vedere aici, în Slatina. La Bruxelles, m-aș bucura să se pună accent pe durabilitate. De 58 de ani, Alro este aici! Pentru următorii 200 de ani, eu vreau ca Alro să rămână aici. Personal, mi-am propus să trăiesc 150 de ani, ceea ce vă doresc tuturor. (…) Vreau să le mulțumesc colegilor noștri, pe care îi cunosc de 22 de ani, clienților noștri, sunt cei care ne plătesc facturile tuturor, ne plătesc salariile, energia, care, după cum știți, anul trecut, a luat-o razna, și a trebuit să plătim mai mult decât ar fi trebuit să plătim. Practic, clienții noștri sunt cei mai prețioși pentru noi, bancherii sunt la fel de prețioși, sunt un rău necesar, în general, sunt drăguți, nu sunt ca avocații care facturează cu 15 minute înainte. Vreau să le mulțumesc reprezentanților locali, președintelui CJ Olt- în primul rând, domnului primar, domnului prefect, pentru intensitatea cu care în permanență vor să fie la curent cu ceea ce se întâmplă pe platforma industrială, cu ceea ce se întâmplă în Alro, cu activitatea industrială care face parte din comunitate. Eu cred că fără această interacțiune permanentă între autorități și mediul economic, nu putem progresa. Dacă autoritățile nu sunt interesate, și nu este cazul județului Olt, dacă se pierde acest contact între realitatea în care trăim zi de zi și colegii noștri din administrația locală și centrală care stabilesc politicile economice ale țării, Alro nu progresa. Noi vrem să fie despre progres, vrem să ajungem într-un loc în care nu a ajuns nimeni în Europa”, a declarat Marian NĂSTASE, președintele Consiliului de Administrație al ALRO. .
Prefectul de Olt, Florin Homorean, a precizat că ALRO s-a adaptat permanent condițiilor și a funcționat 58 de ani, ajutând comunitatea locală.
„Am văzut cum s-a dezvoltat această companie și a devenit mai verde. Este o companie durabilă nu doar pentru că atinge scopurile și criteriile durabile și prin faptul că trăiește de 58 de ani în Slatina, funcționează, s-a adaptat condițiilor și crizelor care au trecut peste noi. O companie care a fost tot timpul unul dintre marii angajatori ai județului nostru, cred că sunt foarte multe familii, nu doar cele 2.000 de familii care sunt acum legate de Alro, care au ceva în comun cu această industrie, și care și-au dus viața mai bună tocmai datorită dumneavoastră. Sunt total de acord că nimic nu reușești fără o echipă. Alro este un obiectiv pentru noi și am fost membrul echipei Alro când a fost nevoie să adresăm anumite probleme și să căutăm anumite soluții. V-ati dezvoltat durabil, în prietenie cu comunitatea locală. Când spui Alro, te referi la calitate, eficiență, performanță, dar și responsabilitate socială. Și acestea au făcut din Alro o companie emblemă a Românie, nu doar a județului Olt. Un model de urmat de alte industrii. Bineînțeles, că provocările următoare, crizele care vor urma vor fi depășite mult mai ușor cu experiența pe care am acumulat-o, cu dialogul social, cu partenerii sociali pe care îi avem, fie că vorbim de sindicate, fie că vorbim de organizațiile neguvernamentale sau de autorități”, a spus prefectul de Olt.
Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că ALRO a ales calea modernizării, asigurând un standard înalt, evoluând și menținându-se pe piață timp de șase decenii.
„Ziua Porților deschise este un eveniment pe care Alro îl face pe fiecare an și ne arată deschiderea pe care această companie o are față de cetățenii acestui oraș. Este un prilej care ne oferă oportunitatea de a urmări și de a evalua în același timp realizările sale și drumul pe care îl parcurge. Aproape 60 de ani de activitate ne demonstrează că Alro a ales calea modernizării, asigurând un standard înalt și o responsabilitate mare în activitatea sa. S-a discutat astăzi despre preocupările companiei legate de protecția mediului, de conservarea resurselor și de implementarea cerințelor europene în domeniul dumneavoastră de activitate. Ne bucură pe toți că sunteți interesați de aceste lucruri și, de asemenea, arată evoluția aceste companii într-un domeniu foarte sensibil și că a reușit să ducă mai departe această companie în cei 60 de ani, să se dezvolte și să se mențină pe piață. Arată și respectul pe care îl poartă prin aceste politici de mediu pentru comunitatea locală. Aniversarea celor șase decenii de activitate înseamnă viziune, muncă, oportunități de angajare și ne arată o companie care a reușit, în ciuda tuturor provocărilor vremurilor, să rămână competitivă și un reper în mediul de afaceri. Ca președinte al CJ Olt, nu pot decât să aplaud investițiile în tehnologia de ultimă oră pe care le faceți permanent. Vreau să subliniez atitudinea dumneavoastră de partener social pe care o faceți față de comunitatea locală. Parteneriatul are aproape 60 de ani, istorie care se scrie în continuare și sperăm să se scrie mulți ani de aici înainte. Alro pentru noi este o parte importantă a identității noastre economice. La mulți ani, ALRO!!!Să aveți proiecte de succes!!!”, a spus șeful CJ Olt, Marius Oprescu.
Viceprimarul municipiului Slatina, Gigi Vîlceleanu, a mulțumit companiei aluministe pentru sprijinul oferit în organizarea unor evenimente în municipiu, atât în Sănătate, Educație, cât și Sport și Cultură.
„Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră pentru a celebra împreună Ziua porților deschise la Alro. Un eveniment special care ne oferă ocazia de a descoperi implicarea și importanța Alro în orașul nostru. Vă felicit pentru angajamentul investițiilor de reciclare a deșeurilor din aluminiu, un impact major asupra conservării resurselor și protecției mediului. Vă mulțumesc pentru sprijinul financiar, în susținerea unor evenimente și acțiuni în domenii precum: Sănătate, Educație, Învățământ, Sport, Religie și Cultură. Primăria municipiului Slatina va sprijini continuu activitatea dumneavoastră prin investiții pe plan local, atât prin infrastructură, cât în inițiative și acțiuni în protecția mediului și scăderea emisiilor de dioxid de carbon. Compania Alro este unul dintre cei mai mari producători integrați pe verticală din Europa și singurul producător națională de produse din aluminiu pentru industria aeronautică. Ceea ce vă face unici și de apreciat este că ați dezvoltat propria rețea de laboratoare pentru efectuarea testelor, controalelor de calitate, verificărilor și încercărilor produselor. Ați demonstrat de a lungul timpului un nivel ridicat de profesionalism, implicare socială și preocupare pentru mediu, motiv pentru care vă felicit și vă încurajez să continuați să fiți un model de excelență pentru întreaga noastră comunitate”, a spus viceprimarul Slatinei, Gigi Vîlceleanu.
Gheorghe Dobra, director general ALRO