Un bărbat a fost lovit cu o bâtă în cap, la o petrecere, la Valea Mare. Victima a murit, la Craiova. Suspect, un tânăr de 21 de ani

Un bărbat de 41 de ani a murit la Spitalul nr. 1 Craiova, în urmă cu o săptămână, după ce pe 13 august fusese lovit cu o bâtă din lemn, în cap, în timp ce se afla la o petrecere, într-o locuință din comuna Valea Mare, județul Olt. Victima a ajuns, inițial, la Spitalul Județean de Urgență Slatina (foto arhivă), fiind apoi transferată la Craiova, medicii constatând că pacientul are fractură de boltă craniană și hematom cerebral, în urma loviturii puternice, și nu l-au mai putut salva.

Suspect este un tânăr de 21 de ani, din comuna Valea Mare, arestat preventiv.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt descriu cum a avut loc incidentul, încadrând, inițial, fapta în tentativă de omor.

„La data de 13.08.2023, în jurul orelor 19:45, organele de poliţie din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr.8 Perieţi au fost sesizaţi prin serviciul de urgenţă 112 cu privire la faptul că o persoană de etnie rromă se află în stare de inconştienţă, la locuinţa numitului M.I. din comuna Valea Marea sat Bârca jud.Olt, ca urmare a faptului că a fost agresată fizic de către numitul M.F.
Prin ordonanţa emisă de către Postul de Poliţie Valea Mare, la aceeaşi dată, s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de violare de domiciliu, prev.de art.224 al.1 C.p. şi lovire sau alte violenţe, prev.de art.193 al.1 C.p.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina care, şi-a declinat, de îndată, competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, apreciind că fapta de agresiune fizică asupra victimei Ş.M.G. trebuie încadrată ca fiind tentativă de omor, prev.de art.32 alin.1 C.p., rap.la art.188 alin.1 C.p.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt sub nr.238/P/2023, şi, la aceeaşi dată, respectiv 13.08.2023 s-a dispus schimbarea încadrării juridice în infracţiunea de tentativă de omor.

La data de 14.08.2023 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul M.F., în vârstă de 21 de ani din com. Valea Mare sat Bârca jud.Olt, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor, prev.de art.32 C.p., rap.la art.188 C.p., iar ulterior, punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea anterior menţionată.
În urma cercetărilor efectuate de o echipă complexă formată din procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, respectiv ofiţeri de poliţie judiciară şi criminalişti din cadrul IPJ Olt, s-a stabilit că la data de 13.08.2023, în jurul orei 19:00, la locuinţa unei persoane identificată ca fiind M.I. din com. Valea Mare sat Bârca jud.Olt, a fost organizată o petrecere pentru a fi celebrată sărbătoarea Sfintei Marii, împrejurare în care, între victima Ş.M.G. şi un participant la petrecere, care a fost identificat ca fiind unchiul inculpatului, a izbucnit un conflict.
Pe fondul acelui conflict, din motive de răzbunare, inculpatul, fiind încunoştiinţat despre cele întâmplate, s-a deplasat la locul incidentului, respectiv locuinţa numitului M.I. din com. Valea Mare sat Bârca jud.Olt, împrejurare în care, folosindu-se de o bâtă din lemn, i-a aplicat victimei Ş.M.G. o lovitură puternică în zona capului.
Urmare acelei lovituri, victima a căzut de pe scaunul pe care stătea, după care a rămas inconştientă pe sol”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, remis luni, 28 august, la solicitarea stirideolt.ro.

Cauza nu a fost mediatizată până acum de către procurorii olteni, deși de la incident au trecut două săptămâni.

Medicii legiști de la Craiova au stabilit că moartea bărbatului a fost violentă și s-a datorat hemoragiei şi contuziei meningo – cerebrale, urmare a unui politraumatism cu fractură de boltă şi bază de craniu.

„Din concluziile preliminare întocmite de către SJML Olt a rezultat că numitul Ş.M.G., în vârstă de 41 de ani a prezentat fractură boltă craniană, hematom subdural cerebral, iar leziunile s-au putut produce prin lovire cu corp dur alungit, au necesitat 70 – 80 de zile de îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei.
Prin ordonanţa din data de 14.08.2023, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a dispus reţinerea inculpatului M.F. pe o perioadă de 24 ore, fiind ulterior prezentat judecătorului de drepturi şilibertăţi din cadrul Tribunalului Olt, care în cursul aceleeaşi zile a dispus arestarea preventivă.
Imediat după incident, victima a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, iar ulterior a fost transferată la Spitalul Clinic de Urgenţă nr.1 Craiova, unde a decedat.
Conform fişei de constatări preliminare emisă de IML Craiova, moartea numitului Ş.M.G. a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei şi contuziei meningo – cerebrale, urmare a unui politraumatism cu fractură de boltă şi bază de craniu ”, arată sursa citată.

Procurorii spun că urmează să schimbe încadrarea juridică în infracțiunea de omor.

„Într-o asemenea situaţie, în cauză urmează a se dispune schimbarea încadrării juridice în infracţiunea de omor, prev.de art.188 alin.1 C.p., iar cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor comiterii faptei”, au conchis procurorii olteni.