CAS Olt anunță că a crescut vârsta până la care părinții au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav

Autoritățile au extins cu cinci ani vârsta până la care se poate acorda concediul pentru îngrijirea copilului bolnav.

CAS Olt (foto) a anunțat că valoarea indemnizației este de 85 la sută din baza de calcul și se poate acorda unuia dintre părinți.

„Astfel, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar încazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Și în cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani.Anterior, părinții puteau beneficia de concediu medical de îngrijire a copilului doar până la împlinirea vârstei de 7 ani.

Cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul și se poate acorda numai unuia dintre părinți”, arată reprezentanții CAS Olt.

Durata de acordare a indemnizaţiei este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infecto-contagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenţii chirurgicale. În aceste cazuri, durata concediului medical este stabilită de către medicul specialist, în funcţie de evoluţia bolii.