BILANȚ. Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt, deficit mare de ofițeri

În cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat bilanțul activităților din acest an, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Olt, colonelul Emanuel Botan, a precizat că deficitul de personal la nivelul unității este de doar 11 la sută.

Sunt însă probleme cu încadrarea ofițerilor, deficitul la această categorie ajungând la 39 la sută. Practic, tinerii aleg să facă stagii de pregătire în școlile militare de subofițeri jandarmi, care sunt de doar câteva luni, și nu aplică pentru Academia de Poliție, pentru a ieși ofițeri.

„În acest moment, deficitul general de personal este de 11 la sută, nu avem un deficit mare. Înregistrăm un oarecare deficit pe categoria de ofițeri. În general, deficitul este de 11 la sută, 89 la sută este acoperit, lucru care conduce la îndeplinirea corectă a misiunilor pe care le avem. La ofițeri, deficitul este de 39 la sută. Am avut undeva la 26 de plecări din sistem, adică pensionări, și 22 de intrări. Mai avem șapte colegi care s-au transferat în alte unități și un coleg a început o misiune internațională. Noi avem o rată de absorbție foarte mare la nivelul județului Oltului, am fost fruntași la nivelul recrutărilor la nivelul Jandarmeriei Române”, a spus colonelul Emanuel Botan.

De la începutul anului, Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt a executat 205 misiuni de asigurare a ordinii publice, fiind angrenate un număr de 1.599 de efective, nefiind înregistrate evenimente care să tulbure ordinea și liniștea publică.

Media zilnică a efectivelor angrenate în cadrul dispozitivului curent de menținere prin patrule de jandarmi a fost de 22 de jandarmi pe zi (23 de jandarmi pe zi în anul 2022). Media zilnică a patrulelor mixte şi a patrulelor de jandarmi destinate menținerii ordinii publice a fost de 50 de jandarmi pe zi (53 în anul 2022).

Pe timpul misiunilor specifice au fost constatate 225 fapte de natură penală din care 38 au fost constatate de jandarmi, iar 187 în cooperare cu efectivele poliţiei (318 în perioada similară a anului 2022 din care 48 au fost constatate de jandarmi iar 270 în cooperare cu efectivele poliţiei ), fiind identificaţi 235 autori ( 308 autori în perioada similară a anului 2022) şi au fost aplicate 1053 sancţiuni contravenţionale în valoare de 329.100 lei (1669 sancțiuni contravenționale în valoare de 445.700 lei în 2022).