Șeful Serviciului Rutier Olt, comisarul de poliție Cristian Tița, a precizat marți, 31 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, că multe dintre testele rapide efectuate șoferilor pe străzile din județul Olt, pentru depistarea substanțelor psihoactive, sunt infirmate de laborator.
Concret, din 32 de teste rapide pentru depistarea șoferilor care au consumat substanțe psihoactive, au venit rezultatele de laborator lucrate la Institutul de Medicină Legală București pentru 15-16 teste, dintre acestea jumătate fiind negative.
„Într-adevăr, așa cum am precizat și cum ați constatat și dumneavoastră, constatăm o creștere a numărului persoanelor care conduc sub influența substanțelor psihoactive și implicit a numărului de consumatori. În ceea ce privește cazurile pe care noi le-am depistat, până la 9 luni, avem un număr de cazuri relativ egale care au rezultat ca fiind pozitive și cele infirmate. Sunt oarecum 50% pozitive, 50% negative. 32 testări pozitive preliminarii. Din cele 32 ne-au fost comunicate rezultatele la aproximativ jumătate. Șapte au fost pozitive, restul negative. Mai sunt restul, care urmează să ne ajungă”, a spus Tița.
Comisarul de poliție a explicat că sunt multiple cauze care dau aceste teste fals pozitive.
„Cauzele ar putea fi multiple. Nu putem spune cu exactitate dacă este doar vina aparatelor, nu putem spune dacă aparatele pe care noi le folosim au tendința sau pot determina un rezultat fals pozitiv din start. În momentul de față, probabil fiind atât de mulți derivați și atât de multe droguri sintetice care sunt consumate de către persoane, în speță de conducătorii auto, există posibilitatea ca aparatul să detecteze ingerarea unei anumite substanțe sau prezența ei în salivă, ea să nu pătrundă în sânge sau în mostrele biologice pe care noi le recoltăm de la subiect și atunci există posibilitatea ca rezultatul analizei toxicologice de la Institutul de Medicină Legală să vină negativ. Există posibilitatea să nu fie folosit reactivul pentru substanța respectivă. Adică e un derivat, poate substanța principală este un alt tip de drog, și atunci dacă se folosește reactivul pentru ceea ce a determinat aparatul există posibilitatea să nu mai fie…
Sunt discuții tehnice la care personalul abilitat din cadrul serviciilor de medicină legală ar putea să răspundă mai bine, dar nu cred că este doar o problemă a aparatelor pe care noi le folosim, fiind certificate pentru conformitate, noi trebuie să luăm măsurile prevăzute de procedură. Atâta timp cât ele sunt certificate să le utilizăm în activitatea noastră, știți că a fost o întreagă dezbatere cu privire la un anumit tip de aparat pe care îl folosim și noi la nivelul serviciului nostru. În perioada următoare o să intrăm în posesia mai multor aparate din cele despre care se consideră, și practica o arată, rezultatele au fost în proporție de aproape 100% confirmate și de Medicina Legală. Atunci încercăm să eliminăm și noi cât mai mult astfel de situații”, a adăugat Tița.
Potrivit unui bilanț prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă de la sediul IPJ Olt, la care au participat comisarul șef Ionuț Ilinca, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Olt, comisarul Cristian Tița, șeful Serviciului Rutier Olt, și subcomisar Ștefan Mutu, șeful Serviciului Cabinet al IPJ (foto), din cele 391 de sancțiuni contra siguranței pe drumurile publice în acest an, 181 au fost pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, 64 pentru conducerea fără permis de conducere, 26 pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, iar 120 au fost pentru alte infracțiuni la regimul rutier.
Totodată, din totalul celor 31.635 de sancțiuni contravenționale, 9.541 (30,15 la sută) au fost aplicate șoferilor pentru nerespectarea regimului legal de viteză (cu 761 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut), 4.457 (14,8 la sută) pentru că nu s-a purtat centra de siguranță sau alt dispozitiv de retenție, 377 pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, iar 613 sancțiuni contravenționale la alte acte normative.
Din datele statistice, în primele 9 luni ale anului 2023, pe drumurile publice din județul Olt, s-au produs 373 (+28) de evenimente rutiere soldate cu victime omenești, dintre care 77 (+3) de accidente grave și 296 (+25) de accidente ușoare, în urma acestora rezultând 400 (+33) de persoane rănite ușor, 62 (+14) de persoane rănite grav și 26 (-10) de persoane decedate.