Liderul de Sindicat „Ambulanța” Olt, în greva foamei. „Protestăm pentru grupă. Gândiți vă, să vină un echipaj de 65 de ani să facă o resuscitare eficientă”

Cinci lideri de sindicat din serviciile de ambulanță din țară au intrat în greva foamei. Potrivit unui comunicat de presă al Blocului Național Sindical, printre ei se află și liderul Sindicatului „Ambulanța” Olt, Daniel Mușa.

Contactat telefonic, acesta a precizat că s-a alăturat protestului, pentru că își dorește ca angajații serviciilor de ambulanță să se poată pensiona la 57 de ani, în baza unei încadrări în grupa a II-a, condiții deosebite de muncă. Mușa a declarat că este solicitant pentru un echipaj de 65 de ani să facă o resuscitare eficientă și trebuie să aibă posibilitatea ieșirii la pensie mult mai devreme.

„Am decis să mă alătur domnului președinte Chiș, pentru că am avut promisiuni că Legea 5 pentru condiții speciale și deosebite va trece, ieri, în Parlament. Legea a trecut de Senat cu câteva zile înainte, lega a ajuns în Camera Deputaților, care a anulat toate amendamentele. Noi protestăm pentru grupă. Până în 2001, noi am fost grupa a II-a, apoi nu am mai fost, paradoxul este că patru județe din țară o au, celelalte nu o au, ca să putem beneficia opțional, să ne putem pensiona la 57 de ani, pentru că SMURD-ul face o muncă inferioară nouă și beneficiază de acest statut, noi de ce să nu beneficiem!? Gândiți vă, să vină un echipaj de 65 de ani să facă o resuscitare eficientă, conform protocolului. Angajații care au probleme de sănătate, fără penalități, să se poată pensiona la 57 de ani, iar legea nu trece, a fost refuzată aseară, în condițiile în care aveam promis că ea va trece. Să nu mai  spunem că angajații de la circ beneficiază de această lege, începând de ieri, și pentru noi nu se poate aplica. În pandemie am fost eroi, acum…. În 2020, am fost bolnav de COVID, cu afectare pulmonară de 75 la sută, nu îmi mai dădeau șanse că trăiesc. Un coleg de al nostru, medic de la Slatina, a și decedat, atunci am fost eroi. Am solicitat să negociem cu domnul premier, delegația noastră se va multa la Guvern, unde vom protesta. De aseară, de la ora 18.00, am intrat în greva foamei, pe termen nelimitat”, a spus Daniel Mușa, angajat ambulanțier la Serviciul Județean de Ambulanță Olt.

Începând de luni seara, 20 noiembrie, sunt în greva foamei: Chiș Gheorghe, președintele Federației Naționale Sindicale „Ambulanţa”din România, Gâdiuță Claudia – lider la Sindicatul Liber Independent Salvarea Tulcea, Dragomir Valentin – lider la Sindicatul Ambulanța Brăila, Comănescu Alexandru – lider la Sindicatul Ambulanța Vâlcea și Mușa Daniel Constantin – lider la Sindicatul Ambulanța Olt

„În susținerea celor cinci lideri de sindicat, angajați din toate serviciile de ambulanță, aflați în timpul liber, vor PROTESTA începând de astăzi, 21 noiembrie 2023, de la ora 10.00 la ora 12.00, în sediile centrale din toate serviciile de ambulanță. Motivul:

Nerecunoașterea condițiilor de muncă în care personalul profesionist operativ de intervenție din serviciile de ambulanță își desfășoară activitatea, drept anulat prin votul din Comisia pentru muncă și protecție socială și prin votul plenului din Camera Deputaților, din data de 20 noiembrie 2023, la propunerea Guvernului României, prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și a Casei Naționale de Pensii Publice, prin proiectul de lege privind sistemul public de pensii”, se arată într-un comunicat al BNS.

foto:ambulanță, fotografie ilustrativă