În ce domenii se face cea mai mare evaziune, în județ. Șeful SICE Olt: „Sunt dosare complexe”

Șeful Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) din cadrul IPJ Olt, comisarul șef Dan Nicu (foto al doilea din dreapta), a precizat marți, 12 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, că principalele domenii de activitate din județ în care se înregistrează cea mai mare evaziune fiscală sunt: construcțiile, agricultura și balastierele.

Acesta a spus că sunt dosare complexe, în carul cărora sunt desfășurate anumite activități și expertize, iar cercetarea într-o astfel de speță poate dura între șase luni și chiar un an.

„Construcțiile, în principal, evaziunea fiscală în construcții a cunoscut în ultimii ani o creștere, si noi, la nivelul Serviciului, avem plan de acțiune în derulare, avem infracțiuni constatate, dosare penale întocmite. Finalitatea în dosarele de evaziune fiscală nu se vede foarte repede, sunt dosare complexe, sunt desfășurate anumite activități ample, expertize. Cercetările într-un astfel de dosar pot dura un an, șase luni, este în funcție și de ce ne trasează procurorul că avem de făcut, pentru că noi lucrăm numai sub supravegherea procurorului. (…) Pe următoarele locuri, privind evaziunea fiscală, sunt agricultura, fiind un județ agrar, și balastierele. Cam acestea sunt”, a  spus comisarul șef Dan Nicu.

Potrivit unei statistici a IPJ Olt, în primele 10 luni ale anului 2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Olt au organizat și desfășurat 139 de acțiuni pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor economico-financiare.

În cadrul activităților desfășurate, pentru neregulile constatate, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice au aplicat 409 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 1.300.000 de lei.

În perioada analizată, au fost sesizate 309 infractiuni economico-financiare (cu 33 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut), dintre care 3 au fost pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, 21 au fost pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, 23 au fost infracțiuni de corupție, iar 262 alte genuri de infracțiuni.

Valoarea prejudiciului recuperat conform art. 10 din Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, în perioada de referință, este de 386.000 de lei. Prejudiciul recuperat în numerar și în cont bancar este de 5.940.900 de lei. Valoarea altor măsuri asiguratorii aplicate (sechestre, popriri) a fost de 4.326.000 RON.

În perioada supusă analizei, au fost soluționate 471 de dosare penale în comparație cu primele 10 luni ale anului 2022, când au fost soluționate 354 de dosare penale.