Focar de gripă aviară într-o fermă din Scornicești. Peste 73.000 de găini vor fi omorâte

DSVSA Olt a anunțat sâmbătă seara, 23 decembrie, că este focar de gripă aviară într-o fermă din satul Priscani, ce aparține de Scornicești, județul Olt. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la cadavrele de păsări din exploatația comercială, cu 73.583 de găini ouătoare.

Pentru prevenirea răspândirii infecției, autoritățile au luat o serie de măsuri și de restricții.

Pentru implementarea planului de măsuri a fost informată Instituția Prefectului Olt și a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, care a adoptat măsuri pentru combaterea și stingerea focarului de gripă aviară. Conform procedurilor, păsările vor fi eliminate din focar, cadavrele vor fi ecarisate împreună cu resturile de furaje și așternuturile contaminate. După îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor, se va proceda la efectuarea dezinfecției.

În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3 km) şi de supraveghere (10 km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. Păsările din zonele supuse restricțiilor sunt monitorizate permanent, iar în cazul celor sălbatice s-a apelat la ajutorul asociației de vânători pentru a supraveghea zona. Zona de protecție (3 km) cuprinde localitățile Scornicești, Mogoșești, Piscani, Jitaru și Fondul cinegetic 8 Scornicești„, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Zona de supraveghere (10 km) cuprinde localitățile: Constantinești, Scornicești, Rusciori, Teiuș, Șuica, Mărgineni Slobozia, Chițeasca, Bircii, Bălțați, Mihăilești, Popești, Negreni, Potcoava, Fălcoeni, Optași-Măgura, Tătulești, Priseaca, Oporelu și trei exploatații comerciale de suine. Tot în acest areal intră și fondurile cinegetice 10 Optași, 11 Potcoava, 7 Priseaca, 6 Oporelu, 9 Tătulești.

Potrivit DSVSA Olt, în județul Olt sunt nouă exploatații comerciale de găini ouătoare, șase exploatații comerciale de păsări de carne și două exploatații comerciale de prepelițe. Unitățile au fost notificate și verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.

Păsările din zonele supuse restricțiilor sunt monitorizate permanent și ancheta epidemiologică este în desfășurare.

sursa foto: madr.ro, fotografie ilustrativă