Zeci de fermieri, protest în Slatina. Ce nemulțumiri au

Peste 50 de fermieri din județul Olt au protestat luni, 15 ianuarie, în Slatina, în semn de solidaritate cu mișcarea din țară. Cu tractoare, camioane sau mașini, fermieri din Perieți, Valea Mare, Brebeni, Coteana, Movileni și Scornicești au intrat luni, în jurul prânzului, în municipiul Slatina dinspre Brebeni, străbătând apoi străzile Drăgănești, Artileriei și s-au întors în sensul giratoriu de pe strada Cireașov (sensul de la magazinul de bricolaj). Practic, fermierii fac acest traseu de mai multe ori, urmând să părăsească Slatina după ora 14.00.

Un fermier din Valea Mare a vorbit despre revendicările pe care le au. Acesta a făcut și un calcul simplu pentru un hectar de grâu, spunând că este pe pierdere.

Protestăm în semn de solidaritate cu fermierii din țară, solicităm interzicerea sau oprirea importurilor din Ucraina. Totodată, cerem revizuirea polițelor de asigurare, dar și revizuirea obligativității ITP-ului. Dacă nu se rezolvă nimic, vom merge la București, vom vedea cum vor evolua lucrurile zilele următoare. Dacă nu vom putea să mergem cu utilajele, mergem cu autoturismele. În 2023, am facturat grâu cu 0,80 de bani kilogramul. Eu fac un calcul simplu: am avut o investiție de 4.800 de lei la hectarul de grâu și am produs 6.400 de kg la hectar: 1.000 de kg reprezintă arenda, mai rămân 5.400 de kg, înmulțiți și dumneavoastră cu 0,80 de bani, sunt pe pierdere. Cumpărăm scump și vindem ieftin”, a spus fermierul din Valea Mare, Viliam Anghelina.

În paralel, și în zona Caracal se desfășoară un astfel de protest, unde participă zeci de fermieri.