Medicii de familie și medicii specialiști din ambulatoriu, din județul Olt, au avut miercuri, 17 ianuarie, o întâlnire cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, transmițându-le nemulțumirile privind tarifele decontate. După încheierea acestei ședințe, ce a avut loc în amfiteatrul CN „Ion Minulescu” Slatina, medicii de familie și cei din policlinici și cabinete private, care au contract cu CAS Olt, s-au strâns în fața Prefecturii Olt, în semn de protest pentru diminuarea sumelor de bani pe care le vor primi pentru consultații. Doctorii amenință că nu vor mai încheia contracte cu Casa de asigurări de la 1 februarie, dacă situația nu va fi remediată. Dacă se va ajunge la un asemenea blocaj, pacienții vor avea de suferit.
Preşedintele Asociaţiei medicilor de familie Olt, doctorul Mihai Ungureanu, a precizat că un cabinet va ajunge la o scădere a veniturilor aproape de jumătate.
„Am decis să venim în fața Prefecturii pentru a transmite revendicările la nivelul Ministerului Sănătății, Ministerului de Finanțe, CNAS, pentru că această problemă care ne macină acum, cu scădere punctului acordat medicilor de familie și doctorilor din ambulatoriu, medicii care lucrează în ambulatoriile private sunt și ei afectați de această scădere a punctelor, afectează nu doar cabinetele medicale, ci buna desfășurare a întregului sistem de sănătate, pentru că Medicina primară reprezintă baza Medicinei în România și de aici pleacă toate consultațiile. Medicina de familie furnizează cele mai multe servicii medicale și reușește ca să decongestioneze spitale, ambulatoriul de specialitate tocmai prin serviciile acordate. În situația actuală, se ajunge la o scădere de 45-47 la sută, valorile brute ale punctelor ar fi de 30 și 40 la sută, dar, eliminând o parte dintre servicii plătite, de fapt, scăderea este de 45-47 la sută. Ajungem cu cabinetele medicale de Medicină de familie în imposibilitatea de a funcționa, în imposibilitatea de a plăti oamenii angajați, pentru că au crescut toate cheltuielile, iar această scădere nu este justificată, nu ni s-au pus la dispoziție cifrele, mâine o să fie negocierile la nivelul Casei și Ministerului. Dacă nu vom primi aceste drepturi, vom refuza continuarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate de la 1 februarie. Pentru pacienți înseamnă lipsa consultațiilor decontate de Casă, lipsa rețetelor decontate și a serviciilor din ambulatoriu decontate de Casă. Adică pacienții vor ajunge să plătească”, a spus doctorul.
Aflat și el la protest, medicul Dorin Costescu a declarat că pacienții vor fi nevoiți să plătească consultațiile, în cazul în care nu vor mai fi încheiate contractele cu Casa.
„În primul rând, se negociază cu niște sume, apoi se fac tăieri, în condițiile în care au crescut taxele, au crescut salariile, facturile la utilități. Noi suntem singurii cărora ni se taie. Avem facturi, avem copii, avem angajați, facem modernizări în cabinet. Nu vom avea cu ce să plătim toate acestea, pentru că unii dintre politicieni se gândesc doar la campania electorală și dintr-o parte taie, în altă parte dau. Cu siguranță, pacienții vor avea de suferit în cazul în care nu se semnează contractul cu Casă, nu vom mai putea elibera rețete compensate. Pe această cale, sper ca pacienții să ne înțeleagă și pe noi, pentru că și noi suntem la fel ca ei și avem nevoie de venituri, pentru a putea continua. Trebuie să mă gândesc la angajații mei cărora trebuie să le dau salariul lunar. De asemenea, trebuie să ne gândim că nouă ni se plătesc de câteva luni banii fragmentați, niciodată toți, ni s-au dat câteva procente doar ca să subzistăm (…)”, a spus doctorul Dorin Costescu.