Agricultorii din județul Olt sunt interesați de „Creditul Fermierului”, aprobat de Executiv, la începutul acestei luni. Legumicultorul Ion Păunel, președintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din judeţul Olt, a precizat că acest credit poate fi accesat cu o dobândă de 1,95 la sută.
Totodată, fermierul a vorbit despre un alt credit cu o dobândă de 2 la sută, la care se va adăuga ROBOR, iar prin intermediul acestuia se poate achiziționa inclusiv teren agricol.
„Creditul poate fi folosit pentru capital de lucru, va fi cumulat și cu alte ajutoare pe cadrul temporar de criză cu Ucraina și poate fi accesat pînă la data de 30 iunie. Dobânda acestui credit va fi 1,95% cu tot cu ROBOR și poate fi acordat pe o perioadă de maxim 60 de luni. În perioada imediat următoare va apărea un alt tip de credit cu dobânda de 2%+ ROBOR diferența de dobândă va fi subvenționată de către stat. Prin acest nou credit se poate achiziționa inclusiv teren agricol în limita a 50% din credit sau valoarea terenului, de asemenea, creditul poate fi folosit și pentru partea de cofinanțare la Proiectele Europene de Investiții din cadrul AFIR. Acest tip de Credit se va desfășura pe mai mulți ani. Pe măsură ce voi avea mai multe detalii, o să revin cu informații”, a spus Ion Păunel.
Guvernul a aprobat pe 8 februarie 2024 Ordonanța de urgență privind aprobarea schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Actul normativ vizează creșterea accesului la finanțare pentru fermieri, prin instituirea unei scheme de ajutor de stat „Creditul Fermierului”, prin care MADR acordă un ajutor de stat, sub formă de grant, care acoperă componenta de dobândă, reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 luni, fără a depăși cuantumul nominal stabilit prin acordul de finanțare, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar. Rata dobânzii aferentă creditelor este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 1,95% pe an.
Bugetul schemei de ajutor de stat are o valoare de maximum 815,5 milioane lei, echivalentul a 164,1 milioane euro şi se asigură în limita sumelor disponibile din contul „Fondul pentru creditare și garantare a creditelor”, precum și a prevederilor bugetare anuale aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Beneficiarii eligibili sunt operatorii economici care își desfășoară activitatea în sectorul producției agricole primare definite prin Codurile CAEN 011 – Cultivarea plantelor nepermanente; CAEN 012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente; CAEN 013 – Cultivarea plantelor pentru înmulțire; CAEN 014 – Creșterea animalelor și CAEN 015 – Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor), indiferent de mărimea acestora.
Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 3.500 de beneficiari.