Un fermier din Scărișoara are primele roșii în solarii. Cu cât vând legumicultorii și ce adaos au comercianții din piețe

Primele roșii românești au ajuns în piețe de mai bine de o săptămână.  La acest moment, un kilogram de roșii pleacă din ferma legumicultorilor olteni cu un preț cuprins între 25-35 de lei, însă, în piețe, tomatele se vând cu 50-55 de lei, comercianții aplicând un adaos de 50 la sută.

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel, a precizat că sunt puțini fermieri care au scos roșii la vânzare la acest moment, iar cei care au reușit sunt temerari, muncesc mult și au cele mai moderne solarii.

„Cam de o săptămână au apărut primele roșii autohtone, sunt cantități mici. Am avut cea mai călduroasă iarnă, așa cum rezultă din statisticile ANM, cu toate acestea nu vorbim de temperaturi de vară. Legumicultorii temerari din Olt, cei care stau și cel mai bine tehnic, au reușit să recolteze primele roșii. Gheorghiță Domnicu de la Scărișoara are roșii în solarii. Ele au fost plantate la sfârșitul lunii decembrie, până în 5-10 ianuarie, treptat, vor ajunge în piață și roșiile ce au fost plantate în februarie. Este pentru prima dată de când mă știu eu, când avem tomate în solarii în martie. Și înainte de 1989, roșiile din serele performante ieșeau în piață cel mai devreme în jur de 5-10 mai. Acum, tehnologia ne ajută, dar și vremea. Trebuie să specificăm că acești fermieri fac un efort foarte mare, au multe nopți nedormite, iar costurile de producție sunt ridicate, combustibilul s-a scumpit foarte mult. Sunt puțini fermieri care au roșii în solarii la acest moment, îi numeri pe degete, sunt din bazinul legumicol Izbiceni-Scărișoara. Deși este cald, fermierii încălzesc solariile și în această perioadă, pentru a beneficia de timpurietate”, a spus Ion Păunel.

Fermierii olteni vând roșiile din ferme cu 25-35 de lei, însă cumpărătorii le pot achiziționa din piețe cu 50-55 de lei kilogramul.

„Legat de preț, de  acasă, legumicultorii vând cu 25-35 de lei, la această dată sunt în jur de 27 de lei, calitatea întâi, dar în piețe s-a păstrat acest trend al adaosului de 50 la sută al comercianților. La en-gros, prețul este cuprins între 30-40 de lei, Astfel, în piețe, un kilogram de roșii ajunge la 50-55 de lei. Prețul din piață nu este prețul producătorului”, a adăugat Ion Păunel.