Peste 11.000 de porci vor fi omorâți, la Negreni. Este focar de pestă porcină

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a anunțat luni, 29 aprilie, că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană într-o fermă de suine, din localitatea Negreni, oraș Scornicești, județul Olt.  Testele prelevate din fermă au fost lucrate de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, care a pus diagnosticul de pestă porcină africană.

Autoritățile au decis ca 11.425 de porci să fie omorâți.

„În data de 25.04.2024, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Negreni, oraș Scornicești, județul Olt, unde aplică măsura eliminării tuturor porcilor, respectiv un efectiv de 11425 capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare .

Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială, în conformitate cu prevederile legale”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Potrivit DSVSA Olt, zona de protecție cuprinde următoarele localități: Scornicești-Negreni, Chițeasca, Piscani, Mărgineni-Slobozia, FV 11 Potcoava și FV 8 Scornicești. 

Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile: SCORNICEȘTI- ȘUICA, MOGOȘEȘTI, RUSCIORI, CONSTANTINEȘTI, TEIUȘ, BIRCII, BĂLȚAȚI, JITARU, MĂRGINENI-SLOBOZIA, MIHĂILEȘTI-POPEȘTI;

-POTCOAVA-POTCOAVA-FĂLCOENI,TRUFINEȘTI

-OPTAȘI-MĂGURA

-SÎRBII MĂGURA – VITĂNEȘTI

-COLONEȘTI-GUEȘTI,MĂRUNȚEI,BĂTĂRENI,NĂVÎRGENI

-TĂTULEȘTI

– FV 10 OPTAȘI, FV 7 PRISEACA, FV 12 BALTENI și FV 9 TĂTULEȘTI .

Include, de asemenea, si două exploatații comerciale de suine din localitatea Constantinești.

sursa foto: madr.ro