Prestigioasa Universitate Politehnică București, ale cărei diplome sunt recunoscute peste tot în lume, va deschide o sucursală la Slatina. Rectorul Politehnicii București, Mihnea Costoiu, s-a întâlnit marți, 30 aprilie, la Slatina, atât cu președintele CJ Olt, Marius Oprescu, cât și cu primarul Slatinei, Emil Moț, discutând detaliile acestui proiect. Primăria Slatina va pune la dispoziție clădirea fostului Liceu Agricol „Carol I” Slatina, iar Universitatea Politehnică București trebuie să demareze investiții, pentru ca locația să fie transformată într-un campus universitar. Oferta educațională va fi făcută în funcție de solicitările reprezentanților platformei industriale din Slatina. Pentru că sunt urmate toate procedurile, Sucursala Slatina nu va putea organiza admitere vara aceasta, dar se estimează că totul va fi gata pentru anul universitar 2025-2026.
Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că tinerii din Slatina și din județ vor putea să urmeze cursurile acestei universități, fără a mai fi nevoiți să plece în marile centre universitare.
„Este un eveniment important pentru învățământul din județul Olt, în special pentru tinerii din Slatina, care sunt în anii terminali și nu numai, pentru că lansarea acestui proiect va dăinui în Slatina, nu va fi doar pentru câțiva ani. Acest lucru este important și pentru angajatorii de pe platforma industrială din Slatina, una dintre cele mai importante platforme industriale din România. Vă anunțăm, astăzi, în această formulă, deschiderea unei sucursale a Universității Politehnica București, prestigioasă instituție de învățământ, nu doar din România, ci și din Europa. Este cea mai mare instituție de învățământ superior din România. Cred că deschiderea acestei sucursale va fi un lucru care va aduce multe beneficii comunității locale, ne asigurăm că tinerii din Slatina și din județul Olt vor avea acces la o instituție de învățământ prestigioasă, fără să mai fie nevoiți să mai plece din Slatina către alte orașe. În același timp, vom demara o serie de discuții cu angajatorii de pe platforma industrială, astfel încât să vedem exact ce nevoie au și pe ce specializări, astfel încât Universitatea Politehnică București să știe să-și structureze planul de învățământ și să știe exact cu ce ofertă va veni în viitorul apropiat și pe termen mediu în localitatea noastră. Sunt convins că din următorii absolvenți ai Politehnicii București, Sucursala Slatina, vom avea viitorii ingineri de pe platforma industrială a Slatinei”, a spus Marius Oprescu.
Edilul Emil Moț a precizat că Slatina va avea un campus universitar, Primăria Slatina urmând să pună la dispoziția Politehnicii București clădirea ce a aparținut fostului Liceu Agricol.
„Noi o să punem la dispoziția Politehnicii București, cea mai mare instituție de învățământ din țară, tot ce înseamnă infrastructura, o să avem un internat, săli de clasă, sală de sport, o să avem absolut tot ce este nevoie pentru o instituție de învățământ. În primul rând, este o onoare pentru noi, iar doi la mână, suntem mândri că Politehnica are încredere în acest oraș. Se gândesc la potențialul pe care orașul nostru Slatina îl are în tot ce înseamnă oameni care vor să facă o facultate. O să avem ingineri pentru platforma industrială. O să avem oameni care sunt din Slatina, din județul Olt, și din cele învecinate, care nu trebuie să mai meargă la București, la Timișoara, o să stea aici. În județul Olt avem oameni de valoare, care nu au posibilitatea să facă naveta la București sau în alte orașe mari. Din punctul meu de vedere, noi suntem mândri și onorați și pot să spun că avem potențial. Tot ce am clădit împreună, se va clădi și în generațiile viitoare, care vor învăța într-o facultate modernă. Slatina va avea un campus universitar în adevăratul sens al cuvântului”, a spus primarul Emil Moț.
Șeful ISJ Olt, profesorul Adelin Bărbulete, a spus că tinerii vor putea să-și continue studiile în Slatina, ulterior să se angajeze pe platforma industrială.
„Sunt bucuros să fiu, astăzi, aici, să iau parte la acest eveniment care nu poate decât să ne onoreze pe fiecare dintre cetățenii județului Olt. La Slatina, va exista această filială a Universității Politehnica, sunt convins că tinerii noștri de liceu își vor găsi finalitatea studiilor la Slatina. Să creăm posibilitatea acestor tineri să rămână acasă și să-i determinăm să rămână angajați pe platforma industrială a Slatinei, ceea ce înseamnă dezvoltare, atât intelectuală, cât și economică. Doresc succes acestei inițiative și sunt convins că va reuși”, a spus inspectorul general al ISJ Olt, Adelin Bărbulete.
Ofertă educațională, în funcție de solicitările platformei industriale a Slatinei
Rectorul Politehnicii București, Mihnea Costoiu, a declarat că prin deschiderea Sucursalei de la Slatina se va putea diminua deficitul privind forța de muncă calificată, platforma industrială a municipiului având nevoie de oameni cu studii superioare, totodată venind în întâmpinarea tinerilor care doresc să facă o facultate, dar nu au posibilități financiare.
„Este o plăcere să fim, astăzi, la dumneavoastră, nu suntem pentru prima oară, suntem pentru prima dată în fața presei, în această formulă, dar am avut discuții multiple cu domnul primar, cu domnul președinte. Vreau să le mulțumesc de la bun început pentru deschiderea de care au dat dovadă, din momentul în care am pus în discuție existența unei extensii la Slatina. Am avut mai multe discuții, nu este o discuție de moment, nu este o decizie luată în grabă. (…) Discuțiile pe care le-am avut cu domnul primar, cu domnul președinte Oprescu și cu o parte dintre operatorii economici au fost în direcția extinderii ofertei educaționale către Slatina. (…) Și în regiune ne confruntăm cu o criză de forță de muncă calificată majoră, majoritatea angajatorilor solicită insistent forță de muncă calificată în mai multe domenii, nu doar inginerie. Este de datoria noastră de a veni în sprijinul tinerilor de a avea o șansă în plus prin prezența noastră în Slatina. Dincolo de criza forței de muncă, este o realitate, există multe familii cu venituri reduse în regiune. (…) Ne dorim să oferim aici un învățământ de calitate, la care ținem foarte mult. (…) Mulțumesc încă o dată președintelui Marius Oprescu, domnului primar, am analizat mai multe variante, ne-am oprit asupra uneia dintre acestea, am făcut deja solicitarea instituțională către Primărie și CJ Olt pentru alocare, am luat decizia în forurile universității de a face acest pas. Spațiul care ar răspunde solicitărilor noastre este fostul Liceu Agricol pe care să-l avem la dispoziție, cu ansamblul său, nu doar clădire, ci și internatul, cantina, așa mai departe, inclusiv terenul din jur, care să deservească ceea ce ne dorim. În perioada următoare, după procedurile de aprobare în cadrul Universității și Consiliului Local Slatina, să putem extinde programul pentru pregătirea cadrelor didactice și sperăm chiar licența, dacă se poate să o finalizăm în această nouă locație. În funcție de disponibilitatea tehnică, noi ne dorim ca toate documentele, toți pașii să fie corecți”, a spus Costoiu, în cadrul conferinței de presă ce a avut loc marți, 30 aprilie, în Sala Europa, din cadrul CJ Olt.
Reprezentanții Politehnicii București vor avea discuții cu angajatorii de pe platforma industrială a Slatinei. Rectorul Politehnicii a precizat că în cadrul Sucursalei Slatina vor fi și locuri subvenționate.
„După această etapă, evident urmează o discuție aplicată cu operatorii economici. Am avut avut discuți, primele programe vor fi cele susținute și acceptate de operatorii economici. Este prematur să anunțăm un număr de locuri, ar însemna să improvizez mai mult decât este cazul. Ce pot să spunem că, în funcție de solicitări și specializări, suntem dispuși să venim și cu locuri bugetate, susținute de Universitate. (…) Nu vor fi doar locuri cu taxă, în funcție de solicitările pe care le vom avea.
Nu se punem problema, instituțional, ca admiterea pentru anul universitar 2024-2025 să se facă la Slatina, în acest moment, pentru că vorbim de proceduri, un proces de acreditare, trebuie să avem locația. Încercăm, în măsura în care ne mișcăm, să avem o admitere în toamnă. Avem învățământul primar și preșcolar și în acest an, dar pentru alte domenii nu cred că avem șansa să pornim în această admitere. Nu vreau să dezinformăm oamenii, este un demers corect. Sunt o serie de lucrări pe care trebuie să le facem acolo, liceul nu mai este folosit de ceva timp, este nevoie să achiziționăm echipamente, noi am bugetat în acest an aceste investiții. Pentru campusul de la Slatina, vizăm și fondurile europene pentru dezvoltarea sediului de la Slatina”, a adăugat Mihnea Costoiu.
Din cauza deficitului forței de muncă, în economia românească se pierd 4,5 miliarde, existând deficit și pentru regiunea noastră.