Siminica Mirea, senator PSD de Olt, semnatara propunerii legislative privind instituirea Zilei de Curățenie Națională

Senatorul PSD de Olt, Siminica Mirea, a semnat propunerea legislativă privind instituirea celei de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie ca „Ziua de Curățenie Națională”. Proiectul de act normativ are ca scop implicarea comunităților locale în acțiuni de igienizare a mediului înconjurător.

Parlamentarul social-democrat a arătat încă o dată preocupările țării noastre pentru protecția mediului înconjurător.

„Considerăm că este necesar să întărim angajamentul României față de protecția mediului înconjurător și să transformăm într-un obicei inițiativele individuale ale societății civile ale autorităților. Aducerea lor împreunä sub umbrela unei zile de curățenie națională ar accentua responsabilitatea socială atât a cetățenilor, a autorităților, cât și a companiilor, care astfel sunt încurajați să devină mai atenți în privința acțiunilor de curățenie cu impact pozitiv asupra mediului, a colectării separate, a reciclării și depozitärii deșeurilor. Astfel, prezenta propunere legislativă are în vedere instituirea celei de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie ca «Ziua de Curățenie Națională». Mai mult, Ziua de Curățenie Națională poate servi drept platformă pentru evaluarea eficacității politicilor de mediu existente și identificarea domeniilor pentru îmbunătățire în infrastructura de gestionare a deșeurilor, mecanismele de aplicare și inițiativele de conștientizare publică”, a declarat senatorul Siminica Mirea.

Propunerea legislativă a fost supusă spre dezbatere și adoptare celor două Camere ale Parlamentului României, în procedură de urgență, fiind în lucru la comisiile permanente ale Senatului.

Organizația Națiunilor Unite a declarat 20 septembrie drept Ziua Mondială a Curățeniei și a inclus în Calendarul oficial al Națiunilor Unite al Zilelor Săptămânilor Internaționale începând din 2024.