Oltul, sub COD ROȘU de caniculă. Două zile de foc, pentru cinci județe

Meteorologii au emis în această dimineață, 21 iunie, o avertizare cod roșu de căldură persistent și intensă, caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat zonele afectate fiind Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, pentru sâmbătă, 22 iunie. Codul roșu pentru județele din sudul țării va fi valabil și duminică, 23 iunie.

Această primă avertizare este valabilă pentru sâmbătă, 22 iunie, și vizează județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul din Argeș și Vâlcea.

În județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, arată meteorologii.

Totodată, pentru 23 iunie, valul de căldură va afectat județele Olt, Dolj, Teleroamn, Giurgiu, sudul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, dar și municipiul București.

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, precum și în municipiul București, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Notă: La începutul săptămânii viitoare valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice”, au mai arătat meteorologii.

Și astăzi, 21 iunie, este foarte cald, județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Arad, Timișoara, Caraș Severin, Hunedoara , Alba, Sibiu, Brașov, Covasna fiind sub avertizare cod portocaliu de caniculă.

foto:arhivă, fotografie ilustrativa