CAS Olt a anunțat marți, 15 octombrie, condițiile în care asigurații din județul Olt, și nu numai, pot beneficia de vaccinuri pe bază de prescripție electronică.
Astfel, în funcție de categoria de populație, oltenii pot beneficia de prescrierea, eliberarea şi decontarea în regim de compensare de 50% sau 100% a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunităţii active sau pentru prevenirea unor boli transmisibile.
Astfel, de vaccinul antigripal beneficiază gratuit copiii cu vârsta cuprinsă ăntre 6 luni și 19 ani, gravidele, persoanele cu vârsta cuprinsă între 19 și 65 de ani cu anumite boli cronice, vârstnicii de peste 65 de ani și personalul de specialitate medico-sanitarși auxiliar. Totodată, persoanele cu vârsta între 45 și 65 de ani, fără boli cronice beneficiază de vaccinul gripal compensat 50%.
Un alt vaccin gratuit sută la sută pentru copii este cel pneumococic.
„Vaccinul pneumococic se acordă compensat 100% copiilor cu vârsta mai mică de 19 ani, născuți înainte de 01.10.2017, persoanelor cu vârsta cuprinsă între 19 și 65 de ani cu anumite boli cornice, persoanelor cu varsta de peste 65 de ani și personalului de specialitate medico-sanitarși auxiliar.
Vaccinul meningococic se acordă compensat 100% persoanelor cu vârsta între 6 săptămani și 65 de ani cu anumite boli cornice și persoanelor de peste 65 de ani ”, se arată într-un comunicat al CAS Olt.
De vaccinul Papilomavirus (HPV)–beneficiază compensat 50% femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani, iar persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 și 19 ani beneficiază de compensare 100%.
De asemenea, anumite categorii de persoane beneficază compensat 100% și de următoarele tipuri de vaccin:deftero-tetano-pertussis (tuse convulsive), hepatitic B, varicelicșirujeolic-rubeolic-urlian.
Aceste vaccinuri sunt cuprinse în sublista E de medicamente compensate, în secţiunea E1 pentru cele compensate 50% din prețul de referință și în secțiunea E2 pentru cele compensate 100% din prețul de referință.
Prescrierea vaccinurilor se efectuează conform protocoalelorterapeutice elaborate de comisiile de specialitate ale MinisteruluiSănătăţii, de medici de toate specialităţile aflaţi în contract cu o casă de asigurări de sănătate, iar prescripția medicală electronică pentru aceste medicamente este valabilă 30 de zile.
Administrarea vaccinurilor din sublista E se efectuează de medicii vaccinatori (medici de familie, epidemiologi, de boli infecţioase, pediatri sau medici din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie) sau de farmaciștii vaccinatori, în cazul vaccinului gripal.
foto: arhivă