Fermierii ar putea accesa, în acest an, Ajutor de minimis pentru ardei, castraveți, varză, vinete, tomate și pepeni. Păunel: „În două-trei săptămâni vom avea un răspuns”

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a participat miercuri, 27 ianuarie, la o ședință în cadrul Ministerului Agriculturii, unde au avut loc discuții privind Programul de ajutor de minimis pentru cultivatorii de legume în spații protejate.

Ion Păunel a precizat că Programul Tomata va fi înlocuit cu un Program de ajutor de minimis care va cuprinde legume precum: tomate, ardei, castraveți, varză, verdețuri, vinete, dar și pepeni verzi și galbeni. Condiția este ca toate acestea să fie cultivate în spații protejate.

„Ieri (n.red. – miercuri, 27 ianuarie) a avut loc prima rundă de discuții despre noul Program de ajutor de minimis dedicat cultivatorilor de legume în spații protejate, la care au fost invitate mai multe asociații de profil, printre care și Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt. Ni s-a explicat că Programul Tomata, din păcate, de anul acesta nu mai poate funcționa, iar mai mulți legumicultori au solicitat introducerea tuturor speciilor de legume ce pot fi cultivate în solar, nu doar a tomatei. Din punctul meu de vedere, cred că este benefic, în primul rând, pentru a nu forma acele blocaje de produse în piață. Erau perioade când prețul tomatei a scăzut foarte mult. Printre propunerile pe care le-am făcut, pot aminti câteva specii de legume, cum ar fi: tomatele, ardeiul gras, gogoșar, capia, iute, castraveții, varza, legumele verdețuri, vinetele, pepenii galbeni și verzi. Vorbim doar de legume cultivate în spații protejate”, a spus Păunel.

Acesta a precizat că situația va fi clarificată în două-trei săptămâni când vor fi stabilite toate detaliile noului Program.

„În două-trei săptămâni vom avea un răspuns, pentru că și Ministerul își dorește să dea drumul cât mai repede acestui Program. Nu este târziu, pentru că incluzând mai multe specii de legume, fermierii vor cultiva una din aceste specii, ei merg pe mai multe cicluri de producție și își pot cultiva aceste legume și pe ciclul doi. Nu s-a vorbit despre sume, întâi să fie definitivat Programul, noi sperăm ca suma să fie de cel puțin 40 de milioane de euro, cât a fost anul trecut pentru Programul Tomata, sper să fie maximum 50 de milioane de euro. România mai are disponibil pentru această schemă de plată doar 88 de milioane de euro, în total. Aceste ajutoare de minimis se plătesc din bani naționali, dar fiecare țară în parte are un plafon total pe care îl poate distribui”, a conchis Ion Păunel.