Oficiali din Educație recunosc că elevii sunt „praf” în urma școlii online: „Recunoaștem pierderile”. Cum explică un secretar de stat vacanța prelungită

Unul din cei cinci secretari de stat în Ministerul Educației, caracaleanca Marina-Ștefania Manea, a venit joi, 15 aprilie, la Slatina, încercând să promoveze Campania Națională „Vaccinare și testare, pentru învățare”. Secretarul de stat a subliniat importanța vaccinării cadrelor didactice și testării elevilor în încercarea ca totul să revină la normal, iar copiii să se întoarcă în bănci.

Oficialul din Ministerul Educației a precizat că elevii au pierderi mari în învățare, în urma cursurilor online ce au avut loc în ultimul an, precizând că soluția ar fi aceste cursuri remediale ce vor fi organizate și anul viitor.

„Mesajul nostru este unul foarte clar. Ne dorim reîntoarcerea la școală a elevilor, atunci când contextul epidemiologic va permite acest lucru. Pentru a fi posibilă întoarcerea la școală, credem că este necesar să fim cât mai mulți dintre noi, profesorii, convinși de importanța vaccinării. Elevii noștri, împreună cu familiile lor să fie convinși de importanța testării în unitățile de învățământ, astfel încât revenirea la normalitate să fie cât mai curând posibilă. Programul Național Școală după Școală își propune pentru anul școala 2021-2022 să continue în linia filozofiei din acest an. Să realizăm în cadrul programului activități de învățare remedială în care sunt eligibili elevii care provin preponderent din medii defavorizate, din medii vulnerabile, care nu au avut acces la tehnologie. Știm că pierderile în învățare, provocate de pandemie și de învățarea online, sunt mari. Știm că aceste pierderi sunt inechitabile, în sensul în care elevii din mediile defavorizate au pierdut mai mult decât cei din zone ale țării unde accesul la tehnologie a existat. Astfel, Programul Național își propune să intervină în cazul acestor elevi care au nevoie de recuperare. Extindem programul și pentru anul viitor. Acest program va beneficia de sursă de finanțare din Programul Operațional POCU. Fiecare elev care va participa la acest program va beneficia și de hrană”, a spus Marina Manea.

Întrebat de ce elevii care nu sunt în ani terminali, adică elevii din clasele V-VII și cei din clasele IX-XI, sunt în vacanță de două săptămâni și nu fac nici măcar cursuri online, secretarul de stat a precizat că școala va fi prelungită în vară, deși nimeni nu poate da asigurări că elevii vor reveni fizic în bănci.

„Motivul pentru care s-a intrat într-o vacanță prelungită este că România se situează printre statele cu rată de părăsire timpurie a școlii și rată de abandon școlar în procente deloc favorabile. În mediul urban vorbim de 5 la sută, însă în mediul rural este de 25 la sută. Având în vedere că pierderile în învățare au fost diferite în funcție de zonele din țară și de accesul copiilor la educație s-a considerat că, extinzând anul școlar în perioada în care ar fi trebuit să fie vacanța de vară, permitem participarea fizică a tuturor elevilor, a celor din medii defavorizate fără acces la tehnologie. Să fim serioși și să recunoaștem că învățarea online nu poate fi realizată în totalitate, atâta timp cât nu există evaluare pentru mediul online. A fost o adaptarea a noastră, a profesorilor la acest mediu. Rațiune a fost să permitem accesul tuturor elevilor la participarea fizică la școală”, a spus secretarul de stat, care nu a putut preciza dacă, după Paște, școlile se vor redeschide.

Conferința de presă a avut loc joi, 15 aprilie, în sala de la CN „Ion Minulescu” Slatina, fiind prezenți și inspectorul general al ISJ Olt, Victor Iacobescu, prefectul județului, Florin Homorean, și medicul din cadrul DSP Olt, Magdalena Mateică.