Bugetul Slatinei, aprobat. Piste pentru bicicliști și pistă de tartan, la Pădurea Strehareți. Se vor relua lucrările la Esplanadă

Bugetul Slatinei a fost aprobat marți, 20 aprilie, într-o ședință extraordinară. Astfel, Consiliul Local Slatina a aprobat peste 70 de proiecte prin care se continuă investițiile aflate în curs de derulare sau sunt demarate noi obiective.

City managerul Slatinei, Cristian Cismaru, a precizat că s-a încercat reducerea cheltuielilor de funcționare, pentru a fi bani mai mulți pentru investiții și dezvoltare.

„Efectiv, bugetul pe care Primăria Slatina se bazează în momentul de față însumează un total de peste 288 de milioane de lei din care trebuie să scădem sumele ce vor fi atrase, în jur de 41 de milioane de lei, din fonduri europene. Un excedent al anului trecut, de 27 de milioane de lei, a fost repartizat integral pe partea de dezvoltare. Am încercat să reducem cheltuielile de funcționare pe cât posibil, am plafonat anumite prestări de servicii, am limitat sumele astfel încât să putem să acoperim, având un excedent aproape la jumătate față de 2020. Am încercat să compensăm cu reduceri pe secțiunea de funcționare și să transferăm aceste sume pe secțiunea de dezvoltare. Avem un buget de 60 de milioane din acel credit aprobat în urmă cu doi ani de 100 de milioane, sunt investiții în curs, Esplanada, reabilitările termice. Unele dintre investiții sunt începute ca și execuție, altele sunt în diferite stadii de obținere a documentațiilor tehnice. 80 la sută ne bazăm pe finalizarea proiectelor pe care ni le-am asumat, ce sunt în execuție, dar sunt și proiecte noi”, a spus Cristian Cismaru.

Parc tematic, la Pădurea Strehareți

Slătinenii vor putea să alerge sau să se plimbe cu bicicletele în parcul ce va fi amenajat în Pădurea Strehareți.

„La Pădurea Strehareți, pentru că suntem într-o continuă căutare a unor finanțări europene, pentru că investiția este foarte, foarte mare, avem un studiu de fezabilitate cu amenajarea unui parc tematic acolo, care depășește, din păcate, veniturile bugetului local și atunci am luat decizia ca în acest an să facem un minim necesar, pentru ca viața slătinenilor să fie puțin îmbunătățită și în ceea privește petrecerea timpului liber în acea zonă. De aceea, în acest an, am bugetat prin Direcția Administrare Patrimoniu și Direcția de Administrare Străzi și Iluminat Public sume de bani în vederea reabilitării integrale a căii de acces și amenajări a iluminatului public, bineînțeles. Totodată, pe această cale de acces nou reabilitată vom amenaja și piste pentru bicicliști și o pistă de tartan pentru alergare”, a mai spus Cismaru.

Lucrările la Esplandă vor fi reluate

Administratorul public al Slatinei a dat asigurări că lucrările la Esplanada Slatina vor fi reluate imediat ce vremea va permite.

„Au fot sistate lucrările din cauza vremii nefavorabile. Se va emite ordinul de începere imediat ce vremea va permite, iar constructorul va utiliza restul de contract rămas. Dacă depășește perioada contractuală va fi penalizat conform prevederilor contractuale”, a conchis Cismaru.

Valoarea proiectului din centrul Slatinei se ridică la aproape nouă milioane lei, fără TVA.