140 de fermieri din Olt au accesat Programul „Usturoiul”. Doar câțiva au avut probleme la vizita specialiștilor DAJ Olt

140 de fermieri din județul Olt au accesat Programul „Usturoiul”, în acest an. Potrivit directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie, doar șase-șapte fermieri olteni nu au trecut de prima vizită în teren.

„S-au înscris 140 de fermieri în Programul de susținere a cultivatorilor de usturoi, dar șase-șapte nu au trecut de prima vizită în teren. Să vedem ce se mai întâmplă la a doua. Acum evaluăm producția, din 15 iunie primim documentele justificative. Cei mai mulți fermieri sunt din Vădăstrița, Urzica, Drăghiceni, Scornicești, Piatra-Olt, Fălcoiu, Băbiciu”, a spus directorul DAJ Olt.

În acest an, valoarea ajutorului de minimis care se acordă beneficiarilor este de maximum 14.617,5 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro/ha, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, fără a depăşi valoarea maximă de 20.000 euro/trei exerciţii financiare/beneficiar. În situaţia în care, după centralizarea tuturor situaţiilor privind sumele necesare reprezentând ajutor de minimis, se constată depăşirea sumei maxime prevăzute, valoarea ajutorului de minimis care se acordă per beneficiar se reduce proporţional în vederea încadrării în buget.

În 2020, la nivelul județului Olt, 238 de fermieri au depus cereri pentru a primi subvenția de 3.000 de euro pentru usturoi, dar au fost eligibili 176.