VIDEO. Sistemul antigrindină salvează culturile din zona Grădinari. Fermier: „2.200 de rachete, lansate de la Drăgășani. Dacă nu se foloseau, era prăpăd mare”

A fost rupere de nori, în zona Grădinari, unde miercuri seara, 23 iunie, a căzut și grindină. Mai mulți fermieri care dețin solarii în zonă au filmat forța naturii și s-au temut că bucățile de gheață le va distruge toată munca de până acum.

Fermierul Mihai Chesnoiu de la Grădinari spune că au avut noroc cu sistemul antigrindină de la Drăgășani. Legumicultorul oltean a precizat că au fost lansate peste 2.200 de rachete antigrindină din punctul Drăgășani, norul a fost spart, iar culturile nu au fost afectate.

„Nu am fisuri sau găuri în solarii. Dacă nu se foloseau rachete antigrindină, era prăpăd mare. Au fost rafale și de 50-60 lansări consecutive. Nu suntem afectați, a fost măruntă, a venit dinspre Drăgășani, a fost mai mare în zona Tighina, am prieteni acolo, de acolo este și poza. La noi a fost mai deasă, dar măruntă, nu a fisurat folia la solar, nu au fost lovite mașinile. Am avut mare noroc cu sistemul antigrindină de la Drăgășani. Dacă nu era acest sistem, la acest moment, toate televiziunile filmau cum nu mai avem acoperiș la case. Numai din punctul de la Drăgășani au fost lansate 2.200 de rachete antigrindină. Au fost rafale de rachete, cinci minute cred că au fost lansări la secundă, cinci minute s-a lansat continuu și apoi au fost rafale cu pauze. Dacă nu se lansau…. Sunt niște costuri enorme, se calculează foarte bine dacă să se lanseze atât sau nu. Vă dați seama ce a fost în norul acela dacă s-au lansat atât de multe rachete. Tocmai s-a scos din PNRR modernizarea și extinderea sistemului antigrindină, uite cât de util poate să fie”, a precizat fermierul Mihai Chesnoiu de la Grădinari.

foto: grindină în satul Tighina din comuna Voicești, județul Vâlcea. Satul se află la granița cu județul Olt.

 

VIDEO, fermier Mihai Chesnoiu, comuna Grădinari