Constructor cu lucrări în Slatina, amendat după ce a fost prins cu muncitori la negru

Peste 200 controale au efectuat inspectorii ITM Olt, pe parcursul lunii iunie, domeniile de activitate verificate fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma controalelor efectuate, s-au identificat 257 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 150 sancțiuni, din care 138 avertismente și 12 amenzi în valoare totală de 182.500 lei.

Astfel, au fost identificate șapte persoane care lucrau pe șantier, dar nu aveau contracte de muncă. Patru muncitori efectuau lucrări pe raza orașului Slatina, iar trei la Drăgănești.

„În luna iunie 2021, inspectorii de muncă au identificat șapte persoane care desfășurau muncă nedeclarată, după cum urmează: angajator din municipiul București, obiect activitate construcții, lucrări pe raza municipiului Slatina, patru persoane fără forme legale, amendă 80.000 lei ; angajator din orașul Drăgănești Olt, obiect activitate construcții, trei persoane fără forme legale, amendă 60.000 lei), angajatorilor care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 140.000 lei”, se arată într-un comunicat al ITM Olt.

De asemenea, în cursul lunii trecute, au fost comunicate instituției noastre un număr de 14 evenimente, soldate cu 14 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.

Cele mai frecvente deficiențe au fost:

-neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;

-neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă;

-netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;

-neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;

-neefectuarea controlului medical periodic.

foto: arhivă