Val de căldură. Oltul și alte nouă județe, sub cod galben de caniculă până pe 9 iulie

Meteorologii au emis o atenționare cod galben de caniculă pentru 7, 8 și 9 iulie. Valul de căldură va cuprinde 10 județe, după cum urmează: Arad, Hunedoara, Bihor, Mehedinți, Caraș-Severin, Olt, Dolj, Satu Mare, Gorj și Timiș.

„În Banat, Crișana, în cea mai mare parte a Olteniei, în vestul Maramureșului și în sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură se va intensifica, local va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 și 23 de grade. Miercuri, 7 iulie, disconfortul termic va fi ridicat (valori ITU ce vor atinge sau vor depăși ușor pragul critic de 80 de unități) pe arii restrânse și în sud și centru. Disconfortul termic se va menține ridicat și la sfârșitul săptămânii, pe alocuri la câmpie”, se arată în atenționarea meteorologilor.

Totodată, județele Bacău, parțial Harghita, Vrancea, Botoșani, Iași, parțial Brașov, Neamț, Buzău, Prahova, parțial Covasna și Suceava se află sub o atenționare meteorologică cod galben de instabilitate atmosferică, cu ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului și, izolat, grindină, în intervalul 7 iulie, ora 13.00 – 7 iulie, ora 22.00.