Incendieri de terenuri și miriști, în 19 localități. Prefectul de Olt avertizează: În aer sunt emanate substanțe toxice, iar solul este distrus

Zeci de incendii de vegetație uscată au avut loc, luna aceasta, în mai multe localități din județul Olt.

Astfel, de la începutul acestei luni, au fost înregistrate incendieri de terenuri cu vegetație uscată și miriști în 19 localități ale județului, 14 incendii au fost stinse de către serviciile profesioniste ale ISU Olt, 9 incendii în cooperare cu serviciile voluntare pentru situații de urgență, iar 2 incendii de către serviciile voluntare. Cele mai mari suprafețe de teren care au fost afectate de flăcări s-au înregistrat pe raza localităților Rusănești – 15 hectare,  Drăgănești – Olt – opt hectare,  Redea  – cinci hectare, Stoenești – cinci hectare și  Obârșia – trei hectare.

Prefectul de Olt, Florin Homorean, a precizat că arderea a zeci de hectare de miriște duce la distrugerea habitatului păsărilor și animalelor, iar solul este grav afectat.

„Arderea miriştii duce la deteriorarea habitatului păsărilor şi animalelor, distrugerea solului şi a valoroaselor microorganisme care oferă fertilitate solului. Un pericol destul de mare prezintă incendierea miriştii în apropierea pădurilor, spaţiilor verzi, spaţiilor locative, în preajma staţiilor de alimentare cu carburanţi, conductelor de gaz care s-ar putea solda cu o catastrofă ecologică. Ca rezultat al incendiilor, în aer sunt emanate diferite substanţe toxice. Având în vedere impactul negativ asupra mediului provocat de arderea miriștilor și pericolul extinderii incendiului la gospodării, facem un apel la fermieri/cetățeni să aibă o conduită responsabilă, conform prevederilor legale menționate anterior.

Autoritățile cu atribuții în domeniu vor efectua verificări tematice și inopinate pentru prevenirea/sancționarea arderii intenționate de pajiști și miriști”, a precizat prefectul de Olt, Florin Homorean.

Potrivit legislației în vigoare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi, respectiv, între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice.

Fermierii care încalcă această obligaţie pot fi sancţionaţi prin diminuarea sumelor la care au dreptul, în funcţie de gravitatea încălcării sancţiunea poate fi de la 5 la sută şi poate ajunge şi la sută la sută, adică excluderea de la plată.