DRAMATIC. Cea mai mare fermă de porci din Olt, închisă din cauza pestei. 30.000 de suine din ferma de la Ipotești vor fi ucise

Ferma de porci de la Ipotești, cea mai mare din județul Olt, este lovită din nou de pesta porcină africană. Toți porcii din exploatație, aproape 30.000, vor fi uciși, după ce a fost confirmat un focar de pestă porcină africană. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat suspiciunea autorităților din Olt, joi, 19 august, fiind emis buletinul de analiză. Este a doua fermă de porci din județul  Olt care se închide, după ce în urmă cu o săptămână exploatația de la Constantinești, Scornicești, a fost închisă, fiind ucise 1.647 de animale.

Ferma de porci de la Ipotești a mai fost lovită de pestă și în 2019. În urmă cu doi ani focarul a izbucnit la finalul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, iar proprietarii au reușit să îndeplinească toată procedura și să repopuleze ferma în primăvara anului 2020.

Astfel, cele două ferme de porci din județul Olt, cea de la Ipotești și cea de la Constantinești, vor rămâne închise o perioadă de timp, și nu vor putea fi deschise mai devreme de începutul anului viitor. Potrivit legislației în vigoare, se face o evaluare a animalelor, iar proprietarii sunt despăgubiți.

„În data de 20.08.2021, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Ipotești, județul Olt, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 29.930 capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale .

Zona de protecție cuprinde următoarele localități: IPOTEȘTI, COTEANA, dar și fondurile de vânătoare FV 33 COTEANA și FV 35 BERCICA.

Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile:

-MILCOV – STEJARU, ULMI, MILCOVU DIN VALE, MILCOVU DIN DEAL;

-BRÂNCOVENI – MĂRGHENI, OCIOGI, VĂLENI;

-OSICA DE SUS – VLĂDULENI, OSTROV, TOMENI, GRECI, PERETU;

-FĂLCOIU – CIOROIU, CIOROIAȘU;

-MĂRUNȚEI- MALU ROȘU, BĂLĂNEȘTI;

-IZVOARELE;

-VÂLCELE – BĂRCĂNEȘTI;

-SCHITU – LISA;

-BREBENI – TEIUȘU;

-Include FV 34 COMANI, FV 24 MILCOV, FV 31 BĂRCĂNEȘTI, FV 25 BREBENI, FV 23 SLĂTIOARA, FV 39 REȘCA .

În această perioadă, sunt active șase focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile populației, după cum urmează: Topana – 1 focar, Leleasca – 1 focar, Cungrea – 2 focare, Verguleasa – 2 focare și un focar într-o exploatație comercială de porci din localitatea Constantinești, oraș Scornicești.

În județul Olt mai sunt ferme de porci la Radomirești, Vișina, Curtișoara, Constantinești și Negreni, însă ca mărime niciuna nu se poate compara cu cea de la Ipotești.