44 de apeluri din Olt, la telefonul 119. Ce pot semnala oltenii la acest număr

Numărul unic 119, unde pot fi raportate cazuri de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, funcționează și la nivelul județului Olt, în cadrul DGASPC Olt, fiind deservit de către salariații cu vechime în serviciile pentru copil. Numărul unic național 119 a devenit operațional din 5 ianuarie, iar până pe 26 ianuarie, la nivelul Oltului, au fost înregistrate 44 de apeluri.

Potrivit datelor furnizate de DGASPC Olt, din cele 44 de apeluri, 14 au semnalat diverse probleme pentru copil, restul fiind greșite.

„Au fost înregistrate sesizări privind situații de abandon, neglijare, iar apelurile au fost inițiate de către persoane fizice. În toate cele 14 sesizări ce aduceau la cunoștință situația unor minori s-au făcut verificări, conform legii, și nu s-a identificat nicio situație de risc”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Olt, Ioana Ciobanu.

Situațiile care pot fi semnalate la telefonul unic național 119 sunt: viața copilului este în pericol, minorul este grav rănit, a suferit un abuz sexual, copilul sub 8 ani este lăsat singur acasă, copilul solicită de urgență ajutor, copilul refuză să meargă acasă, este grav neglijat sau este implicat în munci intolerabile.

Reprezentanții DGASPC Olt au precizat că la nivelul instituției, din 2009, funcționează telefonul de urgență, unde programul este zilnic, 24/24 de ore. Acesta este în cadrul Serviciului de evaluare inițială, intervenție în regim de urgență în domeniul asistenței sociale, intervenție în situații de abuz, neglijare, trafic.

„La nivelul județului Olt, numărul cazurilor semnalate la 119 nu a fost mai mare decât numărul cazurilor care se adresau instituției noastre prin telefonul de urgență”, au transmis reprezentanții DGASPC Olt.