Alro Slatina a început de miercuri, 9 februarie, să oprească și Hala 7 de Electroliză, cea de a treia la care se va renunța, potrivit deciziei din Consiliul de Administrație, de la finalul anului trecut. Sindicaliștii spun că se renunță la 60 la sută din capacitatea de producție, ceea ce înseamnă că sute de angajați vor fi trimiși în șomaj tehnic, iar mii de oameni vor fi afectați.
„La Alro au fost închise deja două hale de electroliză, respectiv Hala 8 și Hala 9, iar începând de astăzi, 9 februarie, se va continua cu oprirea Halei 7 de Electroliză, fapt ce reprezintă închiderea a 60 la sută din capacitatea de producție, din cinci hale rămânând funcționale doar două. Urmează ca sute de angajați să fie trimiși în șomaj tehnic și mii de angajați ce depind direct sau indirect de ALRO să rămână fără locuri de muncă. Atenție Guvern. Economia României va intra în colaps total. Fără industrie populația țării va fi paralizată, distrusă”, se arată într-un comunicat semnat de șase lider de sindicat.
Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS și Sindicatul Aluministul anunță noi proteste în perioada 14 februarie-17 februarie, în intervalul orar 11.00-13.00, în fața Guvernului României.
Printre revendicări se numără:
-reglementarea pieței energiei, limitarea prețurilor aplicate la energie și gaz, la valoarea din decembrie 2020, pentru cel puțin un an;
-instituirea unei diferențe de tratament între clienții non-casnici care nu au beneficiat de ajutor de stat, și cei care au beneficiat;
-eliminarea exceptării beneficiarilor OUG81/2019 de la plafonarea prețului energiei electrice și plafonarea prețului la maximum 750 lei/mwh.
Sindicaliștii au organizat până acum mai multe proteste, în fața fabricii din Slatina, în fața Prefecturii Olt, dar și în Capitală.