Liderul polițiștilor din Olt, după ce masca în aer liber este neconstituțională: Dacă în continuare se aplică amenzi, oamenii vor câștiga în instanță

Judecătorii Curții Constituționale a României au decis marți, 15 februarie, în unanimitate de voturi, că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020, care instaura pe durata Stării de alertă obligativitatea purtării măștii în aer liber, este neconstituțională. Astfel, rămân în vigoare doar prevederile din Legea nr. 55/2020 referitoare la purtarea măștii în spațiile închise. Urmează ca judecătorii CCR să motiveze decizia și să devină obligatorie după publicarea în Monitorul Oficial.

În baza acestei legi, ce s-a dovedit acum că nu a fost adoptată conform procedurilor, polițiștii din cadrul IPJ Olt au ieșit pe străzi și au amendat mii de olteni, în fiecare săptămână fiind făcut public un raport prin care era anunțată valoarea sancțiunilor.

Potrivit reprezentanților IPJ Olt, doar anul trecut, în urma acțiunilor de control derulate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19, au fost aplicate peste 10.000 de sancțiuni.

Liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual – filiala Olt, Cristel Ioțu, a precizat că oamenii vor câștiga în instanță, dacă polițiștii vor continua să aplice amenzi. Ioțu îi îndeamnă pe olteni să poarte în continuare mască pe stradă pentru a nu fi nevoiți să ajungă în fața instanțelor de judecată pentru a obține anularea sancțiunilor aplicate.

„Decizia CCR nu a fost publicată în Monitorul Oficial, ea este opozabilă atât instituțional, ca și obligație, cât și în favoarea cetățeanului atunci când se va publica în Monitorul Oficial. Este adevărat că, dacă în continuare se aplică contravenții, ele pot fi câștigate în instanță. Legea civilă nu este retroactivă, în schimb, aici avem o decizie a CCR, ce se poate invoca în instanță și clar vor fi câștigate toate procesele. În schimb, eu îndemn cetățenii să folosească în continuare masca, vreau să-i scutesc de acest drum către instanță, pentru a se constata practic nulitatea procesului verbal. Dacă colegii înțeleg să aplice amenzi în continuare sau nu, este la aprecierea fiecărui organ de constatare”, a spus Ioțu.

Liderul de sindicat i-a numit nulități pe liderii politici care nu au fost în stare să emită o lege conform procedurilor în vigoare.

„Politicienii vor trebui să-și asume acest eșec, pentru că CCR spune că politicienii nu au știut să emită o lege, despre asta este vorba. Nu au luat un aviz consultativ de la Consiliul Legislativ. Am trimis noi, prin vot, indiferent de coloratură, am trimis acolo niște nulități care și-au bătut joc de cetățean, au forțat practic tot ce înseamnă aparat de coerciție de la nivel statal să ia niște măsuri care s-au dovedit a fi neconstituționale”, a adăugat Ioțu.