Opt hoteluri din Slatina și Caracal ar putea primi bani de la stat pentru cazarea refugiaților din Ucraina. 44 de locuințe particulare vor să găzduiască ucraineni

Peste 50 de spații de cazare sunt disponibile în județul Olt pentru refugiații de război din Ucraina. Dintre acestea, sunt opt hoteluri care vor să primească refugiați, 44 de locuințe particulare și căminul de bătrâni din Movileni, ce nu a fost încă dat în folosință din cauza lipsei de personal, însă spațiul este funcțional. Toți s-au înscris pe platforma pusă la dispoziție de Guvernul României până luni, 7 martie.

„Au fost două campanii, una a Primăriei Slatina, noi am pus la dispoziție cortul și camionul, iar Prefectura Olt a activat la sediul Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției din cadrul ISU Olt o linie telefonică unde cetățenii pot suna și să-și manifeste disponibilitatea pentru cazare. Sunt 53 de spații de cazare înregistrate, dintre care: opt hoteluri, un cămin de bătrâni, care nu a fost dat în folosință, pentru că nu are personal, dar este funcțional, și 44 de locuințe particulare. Noi doar îi trecem pe o listă, dar își introduc datele tot pe platforma Guvernului României. Cele opt hoteluri erau înscrise la necesarul de cazare pentru plată, așa cum s-a stabilit în Hotărârea de Guvern”, au declarat reprezentanții ISU Olt.

Potrivit unor surse, hotelurile din județ care s-au înscris pe lista spațiilor destinate cazării pentru refugiații din Ucraina, grav afectați în urma războiului pornit de Rusia, sunt: Zytto Slatina, Bulevard Slatina, Antari, RTX, City, Retro Caracal, Casa Marly Caracal și GIA Suites Caracal.

Cele opt hoteluri din județul Olt care oferă spații de cazare pentru refugiați ar putea primi de la stat 100 de lei pe noapte, de persoană, numai că trebuie să ceară acești bani. Guvernul a alocat peste 200 de milioane de lei pentru cazarea a 70.000 de ucraineni, tarifele fiind de 100 de lei pe noapte de persoană, la privat, și 50 de lei pe noapte de persoană, la stat. Astfel, unitățile de cazare vor putea cere decontarea cheltuielilor pe care le au cu refugiații la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență, în baza documentelor justificate. Potrivit legislației, și persoanele fizice care au primit în locuințele lor persoane din Ucraina ce au fugit din calea războiului pot primi câte 20 de lei pe zi de persoană, pentru mâncare.

Primele ajutoare din Olt, în Vama Sighet

Două tone de alimente neperisabile, pături, haine și produse de igienă a reușit să colecteze Primăria Slatina în cortul amplasat la Fântâna Speranței, pe parcursul săptămânii trecute.

Acestea au fost transportate vineri, în Vama Sighet.

„Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” a pus la dispoziția primărie un cort pentru primirea alimentelor și asigură transportul ajutoarelor către zonele indicate de Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției. Vineri, 04 martie, aproximativ două tone de alimente neperisabile, haine, paturi, saci de dormit și produse de igienă, colectate de Primăria Municipiul Slatina, au fost trimise către județul Maramureș. Mulțumim cetățenilor pentru implicarea de care au dat dovadă și îi anunțăm că pot face în continuare donații, la cortul amplasat la Fântâna Speranței, de luni până vineri, în intervalul orar 09.00-17.00”, au mai transmis reprezentanții ISU Olt.

Autoritățile din județ au înființată linia telefonică cu numărul 0756.087.574, care funcționează 24 din 24 de ore, la nivelul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgența Olt unde oltenii se pot înscrie pentru a găzdui refugiați din Ucraina. Totodată, oltenii pot dona în continuare la cortul amplasat la Fântâna Speranței din Slatina, fiind ajutați de angajații Primăriei Slatina.

sursa foto: Hotel Zytto