Situația de la TMK-ARTROM nu a fost încă rezolvată, iar sindicaliștii anunță acțiuni de protest joi, 7 aprilie, în fața Guvernului României, unde vor ajunge 200-300 de salariați.
Președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Gheorghe, a declarat că nu pot fi plătiți furnizorii, iar investițiile nu pot fi continuate, deși compania are sume mari de bani în conturi.
„La Reșița sunt oamenii în stradă, sunt în 75 la sută, la Slatina nu avem astăzi (n.red. luni, 4 aprilie) acțiune de protest. Avem o întâlnire cu conducerea. Joi, avem miting de protest în fața Guvernului României. Noi sperăm să-l amânăm în situația în care apare acel articol 2 din Regulamentul UE 269/2015, ne-ar debloca și am putea să funcționăm. Situația TMK-ARTROM este la fel de încurcată, funcționăm pe același articol 6 care nu ajută de niciun fel. Este foarte greu, foarte greu, sunt rare situațiile în care putem face câte o plată, deși avem opt milioane și ceva de euro într-un cont la UNICREDIT, numai într-un singur cont. Avem bani și cu toate acestea nu putem să funcționăm. Mecanismul nu poate fi deblocat decât dacă articolul 6 este schimbat cu articolul 4, unde putem să ne facem plățile beneficiarilor, salariaților, creditelor, investiților, absolut tot se poate face pe acel articol 4. Informația noastră este că se lucrează la el. Dacă nu se eliberează până miercuri, joi suntem la București, cu 200-300 de oameni”, a spus Cristian Gheorghe.
Sindicaliștii solicită schimbarea articolului 6, în baza căruia au fost deblocate conturile TMK-ARTROM, cu articolul 4, cel care ar permite continuarea activității în condiții normale.
„Acel articol 4 face parte tot din Regulamentul UE, dar guvernanții noștri citesc de la 6 în jos. În Cehia este fix societatea TMK, și acolo nu sunt probleme. Acolo s-a putut, situația a fost rezolvată în termen scurt. Articolul 6 pe care l-am obținut a fost obținut pe aceleași documente pe care le-am prezentat din prima zi. Pe acel articol 4 ne putem desfășura activitatea și, coroborat, și cu schimbarea proprietarului atunci n-ar trebui să mai fie probleme de niciun fel, pentru că tot se pune problema să sechestrăm, ba autoturisme, clădiri, au venit să pună sechestru și pe materia primă. Dacă pun sechestru pe materia primă, cu ce lucrăm!?”, a adăugat Gheorghe.
Aproximativ 450 de angajați ai TMK-ARTROM au protestat marți, 29 martie, în fața Prefecturii Olt din Slatina, pentru că societatea se confruntă cu mari probleme, după ce conturile i-au fost blocate, în contextul conflictului din Ucraina. Astfel, 2.400 de angajați, atât de la Slatina, cât și de la Reșița, și-au primit cu o întârziere de aproape două săptămâni salariile, conturile TMK-Artrom fiind blocate, societatea având la începutul lunii martie acționariat rusesc. Deși problema salariilor a fost momentan rezolvată, compania nu poate efectua alte tranzacții, iar marfă în valoare de 25 de milioane de dolari este blocată în diferite porturi din țară și străinătate.