La finalul ședinței CJ Olt de miercuri, 25 mai, medicul Viorel Dumitrescu, consilier județean din partea PNL Olt, a adus în discuție valoarea mare a taxei la gunoi pe care o au de plătit firmele.
Consilierul a spus că nu este normal ca firmele să plătească gunoiul în funcție de suprafața pe care o dețin și cere soluții.
„Problema este că această soluție cu plata pe metrul pătrat nu este una care să avantajeze ecologic, pentru că sunt persoane care pe 50 de metri pătrați produc gunoi cât unul care are cinci hectare. Din acest punct de vedere, nici în comunitatea europeană nu cred că există așa. Trebuie făcut ceva”, a spus medicul Dumitrescu.
Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că s-au purtat discuții cu societățile de pe platforma industrială, dar și cu celelalte firme, și se caută variante. Acestea vor fi trecute în Regulament și aprobate de Adunarea Generală de la nivelul ADI Oltul.
„Taxa nu este mare, dar pentru persoanele juridice modul de calcul este unul care nu le avantajează, dar acest mod de calcul este luat din lege, există un standard. Este adevărat, modul de calcul pe care legea îl prevede în unele situații nu bate cu realitatea, adică cu gunoiul care se ridică. Acolo, în urma discuțiilor cu platforma industrială și cu firmele și fabricile cu suprafețe mari, am ajuns la un numitor comun, iar în perioada următoare se va trece prin ADI Oltul, prin Adunarea Generală se va trece modificarea regulamentului, astfel încât să prindem, pe lângă această modalitatea ce nu îi avantajează, și alternative. Fiecare să-și aleagă modalitatea care să se apropie cât mai mult de realitate. Prețurile dinainte de începerea managementului gunoiului, nu le vom mai avea, nu ne vom mai întoarce la ele, pentru că, să nu uităm că în acea perioadă, cel puțin pe Slatina, pentru depozitarea gunoiului nu se luau bani, pentru că nu aveam depozitare. De la apariția unei gropi conforme, aceste costuri cresc. Trebuie să ne apropiem cât mai mult de realitate, să se plătească cât produci. În acest moment, în România nu suntem pregătiți. Conform legii pot fi introduse alternative, să-și aleagă alternativa în funcție de istoricul anului trecut. La nivel de Slatina, hotărârea s-a prelungit, astfel încât să reușim să aducem câteva soluții alternative și să le introducem în regulament”, a spus Oprescu.
Firmele de pe platforma industrială a Slatinei și-au calculat taxa pentru gunoi și au ajuns la sume de zeci de mii de euro pe lună, ținând cont că dețin suprafețe mari, hale de producție și desfacere. Pentru că taxa pentru gunoi ajunge la sume colosale, firmele au trimis notificări către Direcția Economică Slatina prin care solicită clarificări.
Taxă a intrat în vigoare la începutul lunii martie când a fost demarată acțiunea de colectare a deșeurilor în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, implementat de Consiliul Județean Olt.
Salubris este operatorul unic de salubrizare din județul Olt, după ce a câștigat licitația, durata contractului fiind de opt ani. CJ Olt a anunțat la finalul anului trecut că a încheiat cu această firmă „Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor municipale și altor fluxuri de deșeuri, componente ale serviciului de salubrizare de pe raza județului Olt”.
Pentru persoanele fizice din orașele județului, taxa pentru gunoi este de 11,74 de lei pe lună, de persoană, iar pentru comune, taxa specială de salubrizare este de 3,56lei/ lună, de persoană. Pentru firmele, taxa este stabilită în funcție de suprafață și chiar de codul CAEN.