Conducerea Liceului „Ion Minulescu” așteaptă rezultatele testelor. Director: Nu explică nimeni de ce sunt bolnavi și copii care nu au mâncat la cantină

Primele rezultate ale testelor prelevate din cantina Colegiului „Ion Minulescu ” Slatina sunt așteptate cel mai devreme vineri. DSP Olt a luat teste de sanitație, de pe mâinile angajaților din cantina liceului, probe faringiene, dar și probe din mâncare. Potrivit reprezentanților DSP Olt, rezultatele acestor probe vin în 72 de ore de la prelevarea lor. Totodată, DSVSA Olt a prelevat probe din materiile prime din care era pregătită mâncarea pentru copii, iar aceste rezultate vin în patru-cinci zile.

Reprezentanții DSP Olt au precizat că primele rezultate vor veni vineri, 27 mai.

„Nu avem un rezultat acum, durează 72 de ore o coprocultură, vineri, după 12.00, vor veni, ele sunt lucrate în Laboratorul nostru. Nu au mai fost copii afectați ce au ajuns la spital, sunt bine, cei mai mulți vor fi externați vineri”, au precizat reprezentanții DSP Olt.

Rezultatele sunt așteptate și de reprezentanții Colegiului Național „Ion Minulescu” Slatina. Director unității de învățământ, Christian Ionescu, a precizat că nu înțelege de ce au prezentat simptome și elevi ce nu au mâncat la cantină.

„Așteptăm efectiv rezultatele, eu nu cred că este o toxiinfecție alimentară care să afecteze 20 de copii din 220-luni, și 254 de elevi câți au mâncat la cantină marți. Nu înțeleg! Nu explică nimeni de ce sunt bolnavi și copii care nu au mâncat la cantină, o țin cu toxiinfecția alimentară”, a declarat directorul liceului din Slatina.

15 elevi de la Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina sunt în continuare internați în Spitalul Județean de Urgență Slatina. Managerul unității medicale, Angela Nicolae, a precizat că elevii sunt bine.

„Copiii sunt bine, avem 15 internați astăzi (n. red. -26 mai), 11 la Boli Infecțioase și patru la Pediatrie. Au mai fost tratați încă doi copii, unul a venit în noaptea de miercuri spre joi, dar a plecat acasă, și unul miercuri pe zi, dar nu a dorit internarea. Alți copii nu au mai venit. Rezultatele probelor vin în trei zile de la recoltarea lor”, a spus managerul Spitalului Slatina.

Scandalul de la liceul slătinean a izbucnit marți, 24 mai, după ce 21 de copii s-au prezentat la UPU Slatina, acuzând dureri de burtă, vărsături, dureri de cap, febră, frisoane și diaree. În urma controlului derulat miercuri, 25 mai, DSVSA Olt a suspendat activitatea cantinei, fiind aplicată o amendă de 10.000 de lei.

Potrivit ISJ Olt, începând de vineri, 20 mai 2022, la Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina au fost semnalate mai multe cazuri de elevi care au prezentat grețuri, vărsături, cefalee, frisoane, dureri abdominale. Luni, 23 mai 2022 au existat 12 absenți cu aceleași simptome. În noaptea de 24 mai 2022, 9 elevi din internatul colegiului au fost transportați cu ambulanța la Unitatea de Primiri Urgențe din Spitalul Județean de Urgență Slatina. Miercuri, 25 mai 2022, s-au înregistrat 94 de absenți la clasele din învățământul primar.