Senatorul de Olt, Liviu Voiculescu, a anunțat promulgarea, de către președintele Klaus Iohannis, a Legii privind dreptul „de a fi uitat”, ce se referă la pacienții care s-au vindecat de cancer. Legea a fost inițiată de deputatul liberal Nicoleta Pauliuc, care a înțeles că toți cei care supraviețuiesc unor afecțiuni maligne se lovesc de multe piedici.
Liberalul oltean a explicat că, dacă a trecut un termen de șapte ani de la data încheierii tratamentelor oncologice, cel care a învins cancerul nu mai este obligat să furnizeze documente medicale atunci când încheie asigurări, în vederea evaluării riscului.
Totodată, legea este importantă pentru accesarea unor credite bancare de către toți cei care au făcut o formă de cancer.
„Decretul privind promulgarea legii care asigură accesul nediscriminatoriu al supraviețuitorilor de cancer la asigurări și credite bancare, inițiată de deputatul liberal Nicoleta Pauliuc, a fost semnat de președintele României.
„Legea dreptului de a fi uitat” se înscrie în coordonatele Planului național de combatere a cancerului și prevede că, în situația încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supraviețuitorului de cancer informații și documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menținerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecțiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic.
De asemenea, legea dreptului de a fi uitat prevede că, la propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătății elaborează termene reduse față de termenul de 7 ani pe categorii de vârstă și tipuri de afecțiuni oncologice ale supraviețuitorilor de cancer, pe baza datelor științifice privind progresele terapeutice”, arată președintele PNL Olt, Liviu Voiculescu.