Firme din Balș, Caracal și Mioveni, cu punct de lucru în Slatina, prinse cu angajați fără contracte de muncă. Au fost amendate

În urma controalelor pe care le-au derulat în luna iulie, inspectorii din cadrul ITM Olt au descoperit patru persoane ce nu aveau contracte de muncă, după cum urmează: o persoană la un angajator din Balș – activitate comerț, două persoane la un angajator din Mioveni, punct lucru Slatina – activitate alimentație publică, 1 persoană la un angajator din Caracal – activitate comerț).

Cei trei angajatori au fost amendați cu 80.000 lei.

Totodată, ITM Olt a informat că, pe parcursul lunii trecute, au fost înregistrate 12 accidente de muncă.

„În cursul lunii trecute, au fost comunicate instituției noastre un număr de 12 evenimente, soldate cu 12 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă”, au transmis reprezentanții ITM Olt.

În luna iulie 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 191 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 234 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:
-neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de
-muncă;
-neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă;
-netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;
-neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
-neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;
-neefectuarea controlului medical periodic.

Pentru cele mai grave deficiențe s-au aplicat 116 sancțiuni, din care 107 avertismente și 9 amenzi în valoare totală de 106.000 lei.

foto:arhivă