ITM Olt: Două accidente de muncă soldate cu moartea salariaților, în septembrie. Un agent de pază la Drumul Expres și angajatul unei croitorii, din Corabia

Potrivit unui comunicat de presă remis de ITM Olt, pe parcursul lunii septembrie, au fost înregistrate 13 evenimente, soldate cu 11 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă și două care au avut ca urmare decesul victimelor.

Este vorba despre angajatul unei firme de pază și protecție, ce a fost găsit mort în post, în zona Drumului Expres Craiova-Pitești, la Valea Mare. Totodată, o persoană ce lucra la o societate de confecții din Corabia a fost lovită mortal de o mașină în timp ce se deplasa cu bicicleta la locul de muncă.

În luna septembrie 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 227 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 240 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:
•neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;
•neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă;
•netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;
•neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
•neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;
•neefectuarea controlului medical periodic;

Pentru cele mai grave s-au aplicat 112 sancțiuni, din care 110 avertismente și 2 amenzi în valoare totală de 7.000 lei.