Judecătoria a stabilit ca o familie din Slatina să plătească creditul în franci la un curs de 3,6 lei. Avocat: „Cele mai bune rezultate sunt acum. Mai am un proces câștigat”

O familie din Slatina a câștigat procesul deschis băncii de la care a contractat un credit, în 2008, în valoare de 56.500 de franci elvețieni, pentru achiziționarea unui apartament în reședința județului Olt. Magistrații Judecătoriei Slatina s-au pronunțat pe 28 septembrie în acest proces, dispunând ca restul creditului pe care familia îl mai are de achitat să fie plătit la un curs de 3,6184 lei, în condițiile în care BNR a stabilit cotația unui franc la peste 5 lei. Decizia Judecătoriei Slatina (foto) nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Slătineanca a povestit care au fost pașii în acest demers, pe parcursul procesului fiind ajutată de avocatul Livia Olteanu.

Elena Popescu, din Slatina, spune că s-a documentat foarte mult înainte de a lua decizia de a da banca în judecată. Creditul a fost obținut în octombrie 2008, fiind achiziționat apartamentul în care locuiește cu familia, în Slatina.

„Totul a început după ce s-a dat Legea 77, cu darea în plată, am văzut că se poate da o soluție favorabilă, dacă cursul francului crește cu 52,6 la sută peste. Am citit foarte mult pe internet, pe grupurile de specialitate, am văzut ce au mai făcut și alții. Am luat acest credit în 21 octombrie 2008, în valoare de 56.500 de franci elvețieni, un franc fiind atunci aproximativ 2,3 lei. Am luat acest credit pentru a ne achiziționa un apartament în Slatina, este un credit de nevoi personale, cu ipotecă.

Am început procesul cu banca în octombrie 2021 pentru reechilibrarea cursului, un franc fiind cotat la peste 4,6 lei. În octombrie 2021, am plătit ultima rată, la cursul de 4,675 lei. Prima dată am mers pe notificarea cu darea în plată, trebuia să negociem cu banca, dar nu a venit la negociere. Următorul pas a fost să-i dăm în judecată. Judecătoria Slatina ne-a dat câștig de cauză, stabilind ca să plătim restul creditului la 3,6184 lei, mai avem de plătit până în 2033. Atunci când am luat creditul, eu nu mă puteam încadra nici la euro și nici la lei. Conform veniturilor pe care le aveam, nu mă încadram, iar soluția oferită de bancă a fost un credit în franci. Tot timpul ne-au spus că este o monedă sigură, plus că am avut și comisionul de risc, ce a fost abuziv”, a spus Elena Popescu.

Slătineanca spune că mai are de achitat peste 31.000 de franci iar, dacă decizia magistraților va rămâne definitivă, rata lunară va scădea considerabil, de la 1.500 de lei la 1.080 de lei, aceasta fiind valoarea în lei a francilor achitați în fiecare lună.

„Eu m-am informat foarte mult pe grupurile  de credite în CHF, mulți au spus cum trebuie să procedăm. Au apărut sentințe favorabile și pe la Târgu Jiu…Dreptate se poate face! Oamenii trebuie să aibă curaj. Pentru mine este un avantaj, povara nu mai este atât de mare. Este singura casă pe care o am. Nu pot să dau apartamentul la bancă, pentru că rămân în stradă, totuși am plătit atâția ani!!! La acest moment, din soldul creditului mai avem de achitat 31.978 franci. Această sumă o vom achita cum a stabilit instanța, îmi scade rata cu  aproximativ 475 de lei. Practic, calculând în lei, rata ne scade de la 1.500 de lei, la 1.080 lei, este o diferență destul de mare. Practic, la fiecare două luni eu mai plătesc încă o rată. Pentru mine este un avantaj, sperăm să rămână așa această decizie. Îi mulțumim din suflet doamnei avocat Livia Olteanu, care ne-a ajutat foarte mult în acest proces”, a adăugat Elena Popescu.

Avocatul din Slatina a mai câștigat un proces împotriva unei bănci

Familia din Slatina a fost reprezentată în acest proces de avocatul Livia Olteanu, care a convins instanța că pragul dintre cursul francului la momentul acordării creditului și cel de la introducerea acțiunii la judecătorie depășește cu mult pragul de 52,5 la sută, așa cum prevede Legea 77.

„Decizia nu este definitivă, sperăm din tot sufletul ca, în apel, să se mențină. Din momentul în care s-a pronunțat Judecătoria Slatina, cursul francului este cel menționat în decizie. Soluția a fost dată la aproape un an de la deschiderea acțiunii, am formulat notificarea de dare în plată, împotriva notificării banca a formulat contestația. În momentul în care clienții mei au contractat un credit, au pus garanție chiar imobilul pe care urmau să-l cumpere. Prin Legea 77 există posibilitatea fie adaptării contractului pe viitor, sub aspectul impreviziunii, că nu aveam cum să prevăd un curs atât de mare al francului la momentul când l-am contractat, în subsidiar, fie, dacă nu ajung la o înțelegere cu banca, pot să procedez și la darea în plată a imobilului, adică dau înapoi băncii, urmând să fie stinsă orice datorie a mea către bancă. Pentru a beneficia de această lege, pașii sunt următorii: clientul mă contactează pe mine, mă adresez unui cabinet notarial, unde fac o programare, transmit către bancă notificarea și programarea la notar, urmând să discutăm, așteptând din partea lor o ofertă. Potrivit Legii 77, cursul francului de la momentul contractării creditului și cursul de la momentul notificării nu trebuie să depășească plafonul de 52,5 la sută, dar în cazul francului a ajuns la sută la sută. De regulă, banca nu vine la notariat, cel mult transmite o ofertă ce te împovărează și mai mult. Și atunci se ajunge în instanță, unde noi am obținut această soluție. Eu am convins instanța arătând că, sub aspectul impreviziunii, urmărind cursul la BNR, am făcut calcule, există acea depășire a pragului de 52,5 la sută și atunci se face acea medie. Instanța a verificat calculele și a constatat că este corect. Am avut multe procese, am avut și pe clauze abuzive, și pe Legea 77. Cele mai bune rezultate sunt acum. Mai am un proces câștigat, suntem în apel la Tribunalul Olt, așteptăm să se stabilească termen de judecată. Prin Legea 77, sub aspectul impreviziunii, judecătorul nu mai calculează raportat la veniturile clientului, decât sub această formulă de calcul, ceea ce este îmbucurător”, a spus avocatul Livia Olteanu.

În acest caz, banca poate să facă apel în 30 de zile de la pronunțare.

„Soluția pe scurt: Respinge contestaţia formulată de contestatoarea BANCA TRANSILVANIA SA în contradictoriu cu intimaţii POPESCU ELENA ISABELA şi POPESCU ILIE. Admite în parte cererea reconvenţională formulată de intimaţii POPESCU ELENA ISABELA şi POPESCU ILIE şi, în consecinţă : Dispune adaptarea pentru viitor a contractului de credit nr.0165879/21.10.2008 în sensul că plata sumelor datorate începând cu data de 28.09.2022, în temeiul acestui contract, se va realiza la cursul de schimb 1 CHF = 3,6184 RON. Obligă contestatoarea la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 1500 lei reprezentând onorariu avocat. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cerere depusă la Judecătoria Slatina. Pronunţată la data de 28.09.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţie de către grefa instanţei”, se arată în minuta instanței.

Soluția Judecătoriei Slatina poate fi consultată accesând link-ul:

https://portal.just.ro/311/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=31100000000202744&id_inst=311