DSP Olt: Doar 6.600 de comprimate de iodură de potasiu au fost ridicate din farmaciile din județ

Județul Olt a primit 572.000 de comprimate de iodură de potasiu, 180.000 fiind distribuite în farmacii. Potrivit datelor transmise de DSP Olt, doar 6.605 comprimate au fost ridicate din farmacii, din care aproape 2.900 în luna septembrie.

„Din achiziția Ministerului Sănătății, județului Olt i-au fost repartizate 572.000 comprimate de iodura de potasiu. În momentul prezentării persoanelor eligibile pentru consultație, medicul de familie să aibă în vedere și prescripția de ridicare a comprimatelor de iodură de potasiu. Doza de administrare se va elibera prin intermediul farmaciilor selecționate ( Geopaca SRL, Catena SA, Dr. Max ), în baza prescripției medicale emise de medicul de familie.
– 180.000 doze au fost distribuite în farmacii;
– 6.605 comprimate ridicate din farmacii de către persoanele eligibile la administrare, din care 2.899 comprimate ridicate din farmacii, în cursul lunii septembrie;
– stoc DSP Olt: 392.000 comprimate”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

Medicamentul se administrează în doză unică, populației eligibile, după cum urmează:
– nou- născuți ( cu vârsta până la 1 luna ): 1/4 de comprimat;
– copii cu vârsta între 1 luna- 3 ani: 1/2 de comprimat;
– copii cu vârsta între 3- 12 ani: 1 comprimat;
– adulți și copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate.

Medicii de familie prescriu o singură dată comprimatele de iodură de potasiu 65 mg pacienţilor eligibili aflaţi în evidenţa proprie, precum şi pacienţilor eligibili care nu au medic de familie, utilizând formularul de reţetă simplă tip PRF.

Persoanele care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medicină de familie şi completează, în vederea obţinerii prescripţiei, declaraţia pe propria răspundere în faţa medicului de familie.

Iodura de potasiu de 65 mg se va administra numai la indicaţia autorităţilor şi doar în caz de eveniment sau incident nuclear.

Lista farmaciilor din județul Olt de unde pot fi ridicate pastilele de iodură de potasiu: 

https://www.stirideolt.ro/2022/08/10/lista-prin-25-de-farmacii-din-olt-se-distribuie-iodura-de-potasiu-cas-olt-face-precizari/