Examenul trichineloscopic poate fi făcut în centrele din piețele din Slatina, Balș, Caracal, la Corabia și Drăgănești. Costă 26 de lei

Pentru că oltenii încep sacrificarea porcilor din gospodării, reprezentanții DSVSA Olt au informat că examenul trichineloscopic, pentru depistarea parazitului Trichinella, poate fi efectuat în incinta piețelor agroalimentare, dar și la medicii veterinari de liberă practică din comunele județului.

Astfel, acest examen se poate efectua în cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale din incinta piețelor agroalimentare, atât în cursul săptămânii, cât și în zilele de sâmbătă și duminică, conform programului de lucru afișat la fiecare circumscripție, după cum urmează :
-CSVSAO SLATINA – în incinta Pieţei Agroalimentare ZAHANA şi Pieţei Agroalimentare FRAŢII BUZEŞTI;
-CSVSAO BALŞ – în incinta Pieţei Agroalimentare;
-CSVSAO CARACAL – vis-a-vis de Piaţa Agroalimentară;
-CSVSAO CORABIA;
-CSVSAO DRĂGĂNEŞTI-OLT;

Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Costul unui examen trichineloscopic la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale de stat este de 26,18 lei. Medicii de liberă practică din comunele județului își stabilesc propriile tarife.

Potrivit ultimelor date transmise de DSVSA Olt, la nivelul județului Olt nu mai sunt focare active de pestă porcină.

DSVSA Olt reaminitește următoarele reguli privind sacrificarea suinelor:
-Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar.
-Sacrificarea porcului în mod tradiţional şi consumarea acestuia în familie este permisă, însă fără efectuarea controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, consecinţele pot fi grave.

„Dacă proprietarul constată, înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc) sau/și după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită, de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul linfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc, se va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea efectuării anchetei epidemiologice pentru depistarea precoce a pestei porcine africane şi evidenţierea diagnosticului diferenţial. Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii”, au transmis reprezentanții DSVSA Olt.

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, în următoarele situaţii:
-dacă se observă modificări ale stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
-îndrumare privind probele ce trebuie luate după sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol .

Autoritățile mențin interdicția de organizare a târgurilor de animale vii, de teamă să nu izbucnească noi focare de pestă porcină în Olt.

„Se mențin restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scorul comercializării acestora – a târgurilor de animale. Este interzisă vânzarea porcilor vii la persoane neautorizate, în alte locuri neaprobate sanitar veterinar ! Informăm consumatorii cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă came de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.) Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Cumpărati produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor”, se mai arată în comunicatul DSVSA Olt.