DSVSA Olt a aplicat amenzi, după ce a intrat pe firul anunțurilor on-line de vânzare a porcilor. „Este interzisă comercializarea porcilor sacrificați în gospodării”

DSVSA Olt a efectuat șase controale, după ce inspectorii au intrat pe firul anunțurilor on-line, privind vânzarea suinelor. Astfel, au fost aplicate două amenzi, în valoare de 2.700 de lei, și trei avertismente.

Autoritățile spun că este interzisă comercializarea porcilor sacrificați în gospodării.

„Carnea și produsele din carne provenite de la porcii sacrificați în gospodăriile populației sunt interzise a fi comercializate. Astfel, în perioada 14.11.-08.12.2022 au fost realizate șase controale care au urmărit verificarea vânzării de suine menționate în anunțuri on-line și au fost aplicate 3 avertismente, conform O.G. 2/2001 și 2 sancțiuni contravenționale conform H.G. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 2700 lei .
De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).
Există un risc major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.), au transmis reprezentanții DSVSA Olt.

Autoritățile recomandă celor care sacrifică porci în mod tradițional să se adreseze medicilor veterinari pentru efectuarea examenului trichineloscopic .

„În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372735838; fax 0249416726 – DSVSA Olt”, se mai arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

La nivelul celor cinci circumscripții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale de pe raza județului Olt, respectiv cele din Slatina (în cadrul Pieței Agroalimentare Zahana și Pieței Agroalimentare Frații Buzești), din Caracal, Corabia, Balș și Drăgănești Olt, în perioada 1-8 decembrie 2022, au fost efectuate 83 de examene trichineloscopice.

Potrivit reprezentanților DSVSA Olt, nu au fost înregistrate probe pozitive, adică niciun porc testat nu a avut parazitul trichinella spiralis.