Pentru că în perioada Sărbătorilor de Iarnă crește consumul, inspectorii DSVSA Olt au efectuat, în intervalul 29 noiembrie-8 decembrie, 58 de controale, care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi sau înregistraţi respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor, referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final. Totodată, au fost efectuate controale în târguri și în trafic împreună cu reprezentanți ai IPJ Olt.
Astfel, s-au aplicat patru amenzi, în valoare de 13.600 lei, și cinci avertismente la unități de alimentație publică, magazine alimentare, baruri, fiind descoperite următoarele nereguli:
-supraaglomerare în depozite și nerespectarea compatibilității produselor la depozitare;
-manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare de igienă;
-neverificarea stării de sănătate a personalului;
-lipsă monitorizare temperatură pentru spațiile cu regim termic controlat;
-condiții de igiena necorespunzătoare ;
-nu se respectă frecvența recoltării probelor conform programului de autocontrol;
-desfășurarea activității fără a deține înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.
DSVSA Olt recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare, carne de porc şi produse din carne de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, astfel având certitudinea că atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică .
După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C.