Consilierii Serviciului de Probațiune Olt au demarat un nou protest spontan, fiind nemulțumiți de faptul că nu le sunt acordate drepturile salariale. Astfel, până vineri, 16 decembrie, programul cu publicul va fi întrerupt în fiecare zi, în intervalul orar 13.00-15.00.
„Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune solicită prin aceste acțiuni de protest ca Ministerul de Justiție să adopte o poziție corectă în raport cu personalul de probațiune și să susțină la elaborarea bugetului acordarea drepturilor de natură salarială conform hotărârilor judecătorești. În acest sens, consilierii de probațiune îi amintesc ministrului justiției, domnul Cătălin Predoiu despre obligativitatea ,,de a pune în aplicare decizii judecătorești definitive, în caz contrar fiind pasibil de răspundere în fața legii” (aspect menționat de însuși ministrul justiției în comunicatele de presă date în cursul anului 2022). Plecând de la argumentul că trebuie să evite discriminarea în familia ocupațională “justiție” și menționând hotărârile judecătorești definitive ale consilierilor de probațiune, Ministerul Justiției a recurs la corectarea drepturilor de natură salarială pentru magistrați și la alocarea fondurilor necesare în acest sens.
Cu ocazia elaborării proiectului de lege privind bugetul de stat pentru anul 2023, consilierii de probațiune îi solicită ministrului justiției să-i susțină cu amendament în Parlament pentru alocarea fondurilor bugetare destinate acordării drepturilor de natură salarială ale personalului de probațiune în raport cu sentințele judecătorești definitive”, se arată într-un comunicat de presă semnat de liderii Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune.
Serviciul de Probațiune Olt, ce funcționează în clădirea Tribunalului Olt (foto), are 20 de angajați, din care 18 sunt consilieri de probațiune, aceștia având sub supraveghere aproximativ 2.000 de persoane ce au primit pedepse cu suspendare.