Comuna din Olt care a pierdut sute de locuitori, în zece ani. Primarul: „Dacă avem 8-10 nașteri pe an”

Radomirești se află printre comunele județului Olt cu suprafață mare, având peste 100 de kilometri pătrați. Așa cum se întâmplă în mai toate satele județului, numărul locuitorilor din comuna Radomirești a scăzut de la un an la altul, deși primarul Nicușor Sîia a implementat proiecte pentru dezvoltarea comunității locale, asfaltarea străzilor, extinderea rețelei de alimentare cu apă, a celei de iluminat public în toate satele, fiind depuse proiecte pe mai toate axele deschise.

Primarul spune că localitatea a pierdut aproximativ 500 de persoane în ultimul deceniu, sporul natural fiind total dezechilibrat. Astfel, în fiecare an sunt înregistrați în comună cel mult 10 bebeluși, iar decesele ajung, anual, la 70-80, poate chiar la 100.

„Avem 2.000 de gospodării în comuna Radomirești, suntem o comună mare. Suntem a patra, a cincea comună din județul Olt, printre cele mai mari ca suprafață. În 2012, avem 3.200 de locuitori, dar avem anual 70, 80, poate suta de decese. Acum, după noul recensământ, comuna are aproximativ 2.700 de locuitori, în 10 ani populația comunei a scăzut cu 400-500 de persoane, statistic vorbind. Cât despre nașteri, dacă avem 8-10 pe an. La capitolul căsătorii, cred că avem cam 200 de căsătorii pe an. Am cununat tineri, dar și vârstnici, am cununat trei-patru perechi de oameni în vârstă, să nu lase copiii încurcați”, a spus primarul Nicușor Sîia.

foto: sediul Primăria Radomirești, județul Olt