Aproape 1.500 de olteni cu infecții respiratorii și pneumonii. Cinci cazuri de gripă, în perioada 19-26 decembrie

Tot mai mulți olteni sunt afectați de infecții respiratorii și pneumonii, numărul pacienților diagnosticați ajungând la aproape 1.500, în ultima săptămână. Potrivit ultimelor date transmise de DSP Olt, au fost înregistrate și cinci cazuri noi de gripă, în intervalul 19-26 decembrie.

Pacienții, toți din zona Caracal, s-au prezentat la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Caracal, unde au fost testați.

Cei mai afectați sunt copiii și adolescenții.

„În  săptămâna 19-26 decembrie 2022, la nivelul județului Olt s-au înregistrat  1.038 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 33 internări, 454 cazuri de pneumonii, cu 75 internări, și cinci cazuri gripă ( două persoane de sex feminin ( mediul rural ) și trei persoane de sex masculin ( 2 mediul urban + 1 mediul rural ). Pacienți cu vârste cuprinse între 8- 31 ani, care s-au prezentat în Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Caracal cu simptomatologie compatibilă cu gripa, motiv pentru care li s-au recoltat câte un test antigenic rapid, cu rezultate pozitive (4 cazuri confirmate pentru virusul gripal tip A și un caz confirmat pentru virusul gripal tip B. Cazuri neinternate, pacienții sunt la domiciliu cu prescripție medicală emisă de specialist. Ponderea o dețin grupele de vârstă cuprinse între 0- 19 ani”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

Anterior, în perioada 12-18 decembrie, patru olteni au mai fost confirmați cu virusul gripal tip A.

Pentru limitarea extinderii infecțiilor  virale, inclusiv gripa, DSP Olt recomandă:

-Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave.

-Folosirea batistei de unică utilizare;

-Respectarea unui regim sănătos de viață-alimentație bogată în legume și fructe;

-Evitarea consumului de  alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la agravarea simptomelor.

-Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.

-Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate.

-Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade C).

-Evitarea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.

-Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.