Meteorologii anunță ploi, polei și intensificări ale vântului, până pe 12 ianuarie

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat marți, 10 ianuarie, informarea meteorologică, anunțând precipitații moderate cantitativ, polei, intensificări ale vântului, în intervalul orar 10 ianuarie, ora 10.00 – 12 ianuarie, ora 10.00, pentru vestul, centrul și sudul țării.

„În intervalul menționat vor fi precipitații moderate cantitativ, la început în vestul, centrul și sudul teritoriului, apoi și în celelalte zone, iar din noaptea de miercuri spre joi, aria acestora va fi în restrângere spre regiunile estice și sud-estice. Local se vor acumula cantități de apă de 15…25 l/mp și pe alocuri de peste 30 l/mp. Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie în zonele joase de relief, mixte în Carpații Occidentali, estul Transilvaniei și Moldova și predominant ninsori în restul zonei montane, unde se va depune strat de zăpadă. Izolat vor fi depuneri de polei. Local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h”, arată meteorologii.

Totodată, a fost emis și un cod galben de precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului la munte, în perioada 10 ianuarie, ora 16.00 – 11 ianuarie, ora 22.00, pentru Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, București, parțial Covasna, Bacău, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara și Caraș-Severin.

„În intervalul menționat în nordul Olteniei, local în Muntenia, precum și în sud[1]vestul Moldovei, va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă, prin acumulare pe tot parcursul intervalului, vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp. În Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali, la altitudini în general de peste 1000 m, va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări în zona înaltă, cu precădere în noaptea de marți spre miercuri, cu rafale de peste 70…90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității”, au mai arătat meteorologii.

De asemenea, astăzi, 10 ianuarie, începând cu ora 18.00, va intra în vigoare și un cod portocaliu de precipitații abundente pentru Vrancea, Buzău, Prahova și în zona montană a județului Dâmbovița, valabil până pe 11 ianuarie, ora 22.00.